ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΑΘΗΝΑ – Έκκληση προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για να παραμείνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας απευθύνει με επιστολή της η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η Εταιρεία δηλώνει αλληλέγγυα στην προσπάθεια των αρχαιολόγων, συντηρητών, φυλάκων και διοικητικού προσωπικού να αποτρέψουν την αποκοπή του Μουσείου από το μητρικό σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της αρχαιότερης και σημαντικότερης δημόσιας υπηρεσίας στην χώρα και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και της Χώρας “να επανεξετάσει με τη δέουσα προσοχή το σχέδιο της μετατροπής του ΕΑΜ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Το σχέδιο αυτό – τονίζει η Εταιρεία – θα προκαλέσει τον «ακρωτηριασμό» του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, της οποίας ουσιαστικά υπήρξε ο πυρήνας, και ενδεχομένως να οδηγήσει το Μουσείο σε διοικητικές αναστατώσεις σε περίπτωση κυβερνητικών μεταβολών στο μέλλον.”

Αναλυτικά η επιστολή:

Έκκληση της Εταιρείας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την παραμονή του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία
Το 2021 η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμπληρώνει 87 χρόνια από την ίδρυσή της, συνιστώντας πάντα τον αρχαιότερο φορέα του είδους της στην χώρα και τον πρώτο σε αριθμό μελών. Εμπνευστής και ιδρυτής της υπήρξε ο Μιχαήλ Βλαστός, συλλέκτης, φιλότεχνος και νομισματολόγος, ο οποίος κληροδότησε στο Εθνικό Μουσείο την ομώνυμη αρχαιολογική συλλογή του, μια από τις μεγαλύτερες του είδους της στον μεσοπόλεμο.
Βασικός σκοπός και πρωταρχικό μέλημα της Εταιρείας των Φίλων είναι η ηθική και υλική ενίσχυση και ο εμπλουτισμός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και η συστηματική και συνεχής προσπάθεια για την καλλιέργεια του φιλάρχαιου πνεύματος σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της ελληνικής κοινωνίας. Στο διάστημα της λειτουργίας της, η Εταιρεία αγόρασε και δώρισε στο Μουσείο ελληνικές αρχαιότητες ιδιαίτερης σημασίας που προέρχονταν από τυχαίες ανασκαφές, ώστε να αποσοβηθεί η λαθραία εξαγωγή τους από τη χώρα. Συνέβαλε τα μέγιστα στην παροχή υλικοτεχνικών μέσων στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου, στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, στην οργάνωση και προετοιμασία των περιοδικών του εκθέσεων, διευκόλυνε την κατεύθυνση και τη διαχείριση δωρεών και χορηγιών προς το Μουσείο, καθώς και στην προβολή του με την διοργάνωση θεματικών ξεναγήσεων και της μακροβιότερης σειράς αρχαιολογικών διαλέξεων στην Αθήνα. Για το πολιτιστικό της έργο, η Εταιρεία τιμήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1997 σε πανηγυρική συνεδρίαση, με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Η Εταιρεία των Φίλων στάθηκε για 87 χρόνια στο πλάι των εργαζομένων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τόσο σε δύσκολες περιστάσεις για το Μουσείο και την Ελλάδα, όσο και σε περιόδους γαλήνης και ευμάρειας. Τα χιλιάδες μέλη της συμμερίστηκαν για σχεδόν εννιά δεκαετίες τις αγωνίες και τους στόχους των σπουδαίων αρχαιολόγων και των άλλων επιστημόνων, που υπηρέτησαν στο πρώτο Μουσείο της Ελλάδας. Είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε και να γνωρίσουμε από κοντά το σπουδαίο έργο των λειτουργών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ξέρουμε ότι αρχαιολόγοι, συντηρητές, φύλακες και διοικητικό προσωπικό στέκονται πάντα δίπλα μας και ανταποκρίνονται θετικά σε κάθε λογικό αίτημά μας, ακόμη και εάν χρειασθεί να απασχοληθούν εκτός ωραρίου και πάντα αφιλοκερδώς.
Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω νιώθουμε την υποχρέωση αλλά και την επιθυμία να σταθούμε στο πλάι τους και τώρα, στην ευγενή τους προσπάθεια να αποτρέψουν την αποκοπή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από το μητρικό σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της αρχαιότερης και σημαντικότερης δημόσιας υπηρεσίας στην χώρα.
Επειδή η πρόοδος του Μουσείου και η προαγωγή της αρχαιογνωσίας αποτελούν βασικούς σκοπούς του σωματείου μας, πιστεύουμε ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο χρειάζεται τη φροντίδα και τη στοργή της πολιτικής ηγεσίας. Ήδη τα τελευταία έτη με την παρουσίαση πολλών περιοδικών εκθέσεων ο αριθμός των επισκεπτών του Μουσείου έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, αύξηση που δείχνει το ενδιαφέρον και την αγάπη του κοινού για το Εθνικό Αρχαιολογικό. Τα σχέδια της εν υπογείω επέκτασης του Μουσείου, τα οποία έχει εξαγγείλει η παρούσα κυβέρνηση, η αδιατάρακτη διοικητική του συνέχεια και η εξασφάλιση της αναγκαίας στελέχωσης μέσα από τη «δεξαμενή» των πεπειραμένων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα απογειώσει το Μουσείο και θα το οδηγήσει με ασφάλεια στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα.
Ενώνουμε λοιπόν τη φωνή μας με αυτήν των εργαζομένων του Μουσείου και ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και της Χώρας να επανεξετάσει με τη δέουσα προσοχή το σχέδιο της μετατροπής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Το σχέδιο αυτό θα προκαλέσει τον «ακρωτηριασμό» του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, της οποίας ουσιαστικά υπήρξε ο πυρήνας, και ενδεχομένως να οδηγήσει το Μουσείο σε διοικητικές αναστατώσεις σε περίπτωση κυβερνητικών μεταβολών στο μέλλον.
Είμαστε σίγουροι ότι τόσο η κα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία προέρχεται από το σώμα των αρχαιολόγων, όσο και ο κ. Πρωθυπουργός, που με την παρουσία του έχει λαμπρύνει προσφάτως τα εγκαίνια της έκθεσης του Μουσείου «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…», θα επανεξετάσουν το σχέδιο μετατροπής του ΕΑΜ σε ΝΠΔΔ και θα λάβουν υπόψη τους τις απόψεις ενός σωματείου με μακρά ιστορία και παρουσία στα δρώμενα της Αθήνας και της φιλάρχαιης κοινότητας.
Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ.