ΕΚΚΛΗΣΗ DIMITER ANGELOV ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τη δική του θέση, για το «έγκλημα» που επιχειρείται να συντελεστεί στις αρχαιότητες που βρέθηκαν στο Σταθμό Μετρό της Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε ο Dimiter Angelov, καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας  στο Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου του Harvard. Σε μήνυμα του, μέσω βίντεο, έκανε λόγο για μία τεράστια πολιτισμική απώλεια όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια κληρονομιά.

To κείμενο που ακολουθεί είναι  συνοπτική παρουσίαση της θέσης του και προέρχεται από τη σελίδα στο facebook της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αποκάλυψη του κέντρου της υστερορωμαϊκής και βυζαντινής Θεσσαλονίκης αποτελεί τη σημαντικότερη για την αστική αρχαιολογία ανακάλυψη, με τη μοναδική διατηρημένη διασταύρωση, όπου χτυπά η καρδιά της μέγιστης ρωμαϊκής πόλης αρχικά και της δεύτερης βυζαντινής στη συνέχεια. Η απόσπασή του θα είναι μία τεράστια απώλεια για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και την παγκόσμια κληρονομιά. Είναι μία εκπληκτική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη να δημιουργήσει ένα χωρίς προηγούμενο αρχαιολογικό χώρο που αποτελεί μέρος της ιστορικής ταυτότητάς της. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις η Αρχαιολογία και η Κυβέρνηση συνεργάστηκαν αρμονικά για να διατηρήσουν και να αναδείξουν την κληρονομιά τους. Η Ρώμη και η Σόφια δίνουν το εξαιρετικό παράδειγμα για τον 21ο αιώνα. Έχω την ισχυρή ελπίδα ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα χάσει τη μοναδική στα χρονικά ευκαιρία, που δεν θα της ξαναπαρουσιαστεί, ώστε να διαφυλάξει για τις επόμενες γενιές την αρχαία πόλη και την κληρονομιά της χώρας.