ΕΚΕΙ “ΑΠΕΝΑΝΤΙ” ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ, ‘Η ΠΕΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 2/8/22

Με αποσπάσματα από έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και φόντο τα ιστορικά γεγονότα της καθοριστικής περιόδου για την ελληνική ιστορία, η έκθεση«Απέναντι» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου περιγράφει τη ζωή «απέναντι» από το νησί στα μαρτυρικά μικρασιατικά παράλια και τον ξεριζωμό του ελληνισμού που ακολούθησε το 1922.

Τα κείμενα  λογοτεχνών όπως οι Ηλίας Βενέζης, Στράτης Μυριβήλης, Κοσμάς Πολίτης, Διδώ Σωτηρίου, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, παρατίθονται μαζί με στιγμιότυπα από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, το τέλος και τον ξεριζωμό, την επανεκκίνηση στην Ελλάδα, την ενσωμάτωση των προσφύγων. Παράλληλα, παρουσιάζεται η επιρροή που άσκησαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην τοπική ιστορία και την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τη γενικότερη επίδραση που είχε η παρουσία τους σε τομείς της ελληνικής κοινωνίας.

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης, τα προσφυγικά σωματεία της Χίου, τοπικοί φορείς αλλά και ιδιώτες συλλέκτες δάνεισαν στον οργανωτή φορέα Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς αντικείμενα από τις συλλογές τους (αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, ιερά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από «απέναντι» και τα οποία με μοναδικό τρόπο αφηγούνται συγκινητικές ανθρώπινες στιγμές. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση υπάχουν ο Επιτάφιος του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Κρήνης (Τσεσμέ), επιστολές από το Μέτωπο, μια σφραγίδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων της Σμύρνης, χειροποίητα τάματα, το κλειδί της εξώθυρας σπιτιού, ένα αστικό νυφικό του 20ού αιώνα, κεντημένα προικιά, τετράδια μαθητών και άλλα απλά καθημερινά αντικείμενα.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).

Στη φωτογραφία: Δελτίο ταυτότητας Δημήτρη Σμυρνιούδη, © Συλλογή Γεωργίου Μουτσάτσου