ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Εκδήλωση με θέμα «Κατασκευάζοντας τον “Μηχανισμό των Αντικυθήρων” με αρχαία ελληνικά εργαλεία» και με ομιλητή τον Αριστείδη Βούλγαρη, επικεφαλής της ομάδας The Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism – The FRAMe Project. Στις 7 μ.μ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα The FRAMe Project,  έχει κατασκευάσει δύο πλήρως λειτουργικά μοντέλα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ύστερα από εκτενή μελέτη των αξονικών τομογραφιών ακτίνων Χ, που ελήφθησαν από το  Antikythera Mechanism Research Project (AMRP). Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης και αντλώντας πληροφορίες από άλλες αρχαίες πηγές, η ομάδα επιχείρησε να ανακατασκευάσει, επίσης, πιστά και πλήρως λειτουργικά αντίγραφα των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η χρήση του λειτουργικού μοντέλουτου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενώ το κοινό θα μπορέσει να χειριστεί τιςλειτουργικές ανακατασκευές αρχαίων εργαλείων, όπως δύο τοξωτών δραπάνων και τουπτολεμαϊκού κατακόρυφου τόρνου. ​