ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Aν και παραμένει ακόμα κλειστό το Μουσείο του Λούβρου, από τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, το ενδιαφέρον του κοινού απ΄όλο τον κόσμο αυξάνεται γι΄αυτό καθημερινά. Αιτία η νέα διαδικτυακή βάση δεδομένων που επιτρέπει στους λάτρεις της τέχνης να βλέπουν σε ψηφιοποιημένες εκδόσεις υψηλής ανάλυσης περισσότερα από 482.000 έργα τέχνης – συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται σε αποθήκες. Τα έργα αυτά αποτελούν το 75% της συνολικής συλλογής του Λούβρου και καθένα συνοδεύεται από πλήθος λεπτομερειών σχετικά με τα υλικά και τις τεχνικές, την ημερομηνία και τον τόπο παραγωγής, το ιστορικό των αντικειμένων καθώς και με διαδραστικό χάρτη.

Παράληλα, οι  συναντήσεις μέσω Zoom και οι εκθέσεις εικονικής τέχνης που οργανώθηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο, έδειξαν ότι υπάρχει κοινό που διψά για τα θέματα αυτά. Το 2020 ο ιστότοπος του Λούβρου σημείωσε ρεκόρ 21 εκατομμυρίων επισκέψεων  – αύξηση 50% από το προηγούμενο υψηλό σημείο των 14 εκατομμυρίων το 2019, το οποίο πιστώθηκε στην εξαιρετικά δημοφιλή έκθεση Λεονάρντο ντα Βίντσι. (Πριν από αυτό, ο ιστότοπος είχε κατά μέσο όρο περίπου 11 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως.)

Σημειώνεται ότι  η διαδικασία ψηφιοποίησης της συλλογής ξεκίνησε «πριν από αρκετές δεκαετίες», σύμφωνα με εκπρόσωπο του μουσείου. Η διαδικτυακή βάση δεδομένων λειτουργεί από το 2019 και εμπλουτίζεται συνεχώς. Τώρα το Λούβρο βρίσκεται στη διαδικασία ανάλυσης περίπου 13.900 αντικειμένων που αποκτήθηκαν μεταξύ 1933 και 1945 – τα αποτελέσματα των οποίων ενδέχεται σύντομα να συμπεριληφθούν στη βάση δεδομένων, σύμφωνα με την εφημερίδα Art Νewspaper. Μετά από αυτήν την προσπάθεια, η οποία αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια, το μουσείο θα στρέψει την προσοχή του σε αντικείμενα που μπήκαν στη συλλογή μετά το 1945.

Με πληροφορίες από Artnet