ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ A. SERRANO & J. AKOMFRAH

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

7/9/21

Έκθεση του προβοκάτορα καλλιτέχνη Andres Serrano και βίντεο-εγκατάσταση του εικαστικού και κινηματογραφιστή John Akomfrah που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο του Ελληνικού οργανώνονται στο Πειραιά. Πρόκειται για τη μετάκληση της έκθεσης ”Torture” και της εγκατάστασης ”The Airport” που αποτελεί παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού Out of the box intermedia και της διεθνούς πλατφόρμας Greece in USA. Οι εκθέσεις παρουσιάζονται σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Το εικαστικό πρόγραμμα συνθέτει ένα διάλογο μεταξύ δύο εικαστικών, του  70χρονου Αμερικανού Andres Serrano, με καταγωγή από την Ονδούρα και την Κούβα, που έχει εκφράσει την επιθυμία να φωτογραφίσει τους αστέγους της Ελλάδας και του 64χρονου Βρετανού John Akomfrah, με καταγωγή από την Γκάνα, ιδρυτή το 1982 του Black Audio Film Collective (BAFC) – ένας από τους λίγους διεθνείς εικαστικούς που έχουν αποτυπώσει την ελληνική κρίση.

Η ατομική έκθεση “Torture” του Andres Serrano του οργανισμού a/political διαπραγματεύεται την ιστορία των βασανιστηρίων. Η πράξη της πρόκλησης έντονου σωματικού ή ψυχολογικού πόνου από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο, είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία του ίδιου του κόσμου. Ενώ τα βασανιστήρια κηρύχθηκαν παράνομα από τη Σύμβαση της Γενεύης το 1949 και στη συνέχεια απαγορεύτηκαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων, το γεγονός παραμένει ότι τουλάχιστον 81 παγκόσμιες κυβερνήσεις ασκούν επί του παρόντος μυστικά και παράνομα, αλλά μερικές φορές, φανερά βασανιστήρια.

9 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου 2021 / Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ – Gate E2 / Καθημερινά 12.00 – 19.00

————————————-

Στη  The Airport” του John Akomfrah – βιντεοεγκατάσταση τριών ταινιών που έχει συλληφθεί ως ένας διαλογισμός για την ιστορία της Ελλάδας και την πρόσφατη οικονομική της κρίση ο καλλιτέχνης εστιάζει στο τοπίο της Νότιας Ελλάδας και στο εγκαταλελειμμένο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού που μετασχηματίζεται. Η ταινία εμπνέεται από το έργο δύο κινηματογραφικών ταινιών του Stanley Kubrick (1928-1999) και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (1935–2012). Η ελαστική αίσθηση του χρόνου της ταινίας αναφέρεται στο ”2001: A Space Odyssey” (1968), ενώ η τεχνική της συνεχούς κίνησης μεταξύ της κάμερας, των χαρακτήρων και των τοποθεσιών του Αγγελόπουλου χρησιμοποιείται επίσης σε ένα ποιητικό αποτέλεσμα.

16 – 25 Σεπτεμβρίου 2021

Κεντρική Σκηνή ΔΘΠ
Ώρες προβολών: 12.00, 17,00 και 19.00
Διάρκεια προβολής: 50΄
Αριθμός θεατών: 15 άτομα ανά προβολή / Είσοδος ελεύθερη

H επιμέλεια των εκθέσεων είναι της Σωζήτα Γκουντούνα.