ΕΦΥΓΕ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Έφυγε από τη ζωή στα 72 του ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος χρόνια μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και από πολύ νωρίς και εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα 18 του χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Δάσκαλοί του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε σαν αρχή το σχέδιο και την παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές του στη σύγχρονη τέχνη. Στο Παρίσι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Γιάννη Τσαρούχη και να μάθει πολλά για την ελληνική παράδοση απ΄την οποία επηρεάστηκε πολύ στα πρώτα του έργα. Την ίδια εποχή ήταν στη μοναδική παρέα του «Μαγεμένου Αυλού», όπου ο Μάνος Χατζιδάκις, μάγος του λόγου και γνώστης της ανάγκης των νέων, τους έμαθε να σκέπτονται χωρίς όρια.

Από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. Από το 2000 ήταν καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Έργα του με την τεχνική του fresco υπάρχουν σε πολλές μικρές εκκλησίες, Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας έργα του παρουσιαστηκαν σε 70 ατομικές εκθέσεις και σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Τελευταία του έκθεση ήταν το Καφέ «Παράδεισος» στη γκαλερί Σκουφά με θέμα το παραδοσιακό καφενείο με τα μαρμάρινα τραπεζάκια και τους καθρέφτες. Ηταν μια επιστροφή του ζωγράφου σε μια περίοδο ανεμελιάς, αλλά και προσωπικής καταξίωσης όταν στις αρχές του ’80 συστήθηκε στην μητρόπολη του Παρισιού μέσα από μια σειρά καφενείων.