ΕΦΥΓΕ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΖΑΝ-ΛΥΚ ΓΚΟΝΤΑΡ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

anyteart, 13 /9/ 22

Ο θρυλικός γαλλοελβετός σκηνοθέτης Ζαν-Λυκ Γκοντάρ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Υπήρξε ένα βασικό πρόσωπο της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ και οι ταινίες του που αποτελούν μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές του κινήματος, επανέγραψαν τους κανόνες της κινηματογραφικής παραγωγής και άνοιξαν νέους δρόμους στον σύγχρονο κινηματογράφο.

Από τους διασημότερους, σήμερα, σκηνοθέτες στον κόσμο, ο Γκοντάρ άφησε το σημάδι του στον γαλλικό κινηματογράφο με μια σειρά έντονα πολιτικοποιημένων ταινιών. Γνωστός για ταινίες κλασικές, όπως «Με κομμένη την ανάσα» και «Περιφρόνηση» που τάραξαν τα νερά στο παγκόσμιο κινηματογραφικό κατεστημένο, ο Γκοντάρ ευτύχησε να ζήσει μια αναπάντεχη «αναγέννηση» της καριέρας του τα τελευταία χρόνια με ταινίες όπως το “Film Socialisme” και “Αποχαιρετισμός στη γλώσσα” (Adieu au langage), πειραματιζόμενος με την ψηφιακή τεχνολογία.

Γεννημένος στο Παρίσι το 1930, μεγάλωσε και πήγε σχολείο στη Νιόν, μια πόλη στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, στην Ελβετία. Επιστρέφοντας στην Πόλη του Φωτός, το 1949, ο Γκοντάρ άρχισε να συχνάζει στους κύκλους διανοουμένων των «cine-clubs» που άνθισαν στη γαλλική πρωτεύουσα μεταπολεμικά. Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, την «Με κομμένη την ανάσα» (À bout de souffle) του 1960, έκανε αίσθηση με πρωταγωνιστή τον Ζαν Πολ Μπελμοντό στο ντεμπούτο του ως ηθοποιού. Ακολούθησε η ταινία «Περιφρόνηση», που μαζί με την προηγούμενη τάραξαν το κινηματογραφικό κατεστημένο.

Από την Ιζαμπέλ Ιπέρ έως τη Ναταλί Μπαγιέ και από τον Ζαν Ντιτρόν έως τον Αλέν Ντελόν, ο Γκοντάρ αξιοποίησε τα μεγάλα ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου στις ταινίες του. Μεταξύ άλλων, είχε σκηνοθετήσει τις ταινίες: «Η κυρία θέλει έρωτα» (1961), «Ζούσε τη ζωή της» (1962), «Αλφαβίλ» (1965), «Ο τερλός Πιερό» (1965), «Συνέβη στην Αμερική» (1966), «Η Κινέζα» (1967), «Όλα πάνε καλά» (1972), «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» (1980), «Histoire(s) du Cinema» (1989), «Χαίρε Σεράγεβο) (1993), «Η ελεγεία ενός έρωτα» (2001), «Film Socialisme» (2010), «Το βιβλίο της εικόνας» (2018).

 

Στη φωτογραφία ο Γκοντάρ, το 1960 με την ηθοποιό Τζιν Σίμπεργκ, από το φακό του ο Raymond Depardon (Magnum)