ΕΦΥΓΕ Ο ΜΙΣΕΛ ΠΙΚΟΛΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τον γνωρίσαμε στις ταινίες Le Mépris (Η Περιφρόνηση), Les choses de la vie (Τα γεγονότα της ζωής) και στην τελευταία του εμφάνιση στο φιλμ Habemus papam: ο Μισέλ Πικολί, ο μεγάλος του γαλλικού σινεμά κλείνει ένα ακόμα φύλλο της 7ης Τέχνης του 20ου αιώνα, φεύγοντας από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στην ταινία Le Mépris του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (1963), στο θρυλικό ζευγάρι με την Μπριζίτ Μπαρντό. Έκτοτε ο Μισέλ Πικολί κυριάρχησε σε περισσότερες από 150 ταινίες των σκηνοθετών  Λουίς Μπουνιουέλ, Μάρκο Φερέρι, Ρενουάρ, Ρενέ, Ντεμί, Μελβίλ, Βαρντά και Χίτσκοκ, Λουί Μαλ, Κώστα Γαβρά, Κλοντ Λελούς, Νάνι Μορέτι, Ζακ Ριβέτ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ και ο Θ. Αγγελόπουλο.

Όμως η μακρά του καριέρα στηρίχθηκε στις ταινίες του Λουί Μπουνιουέλ και του Κλοντ Σοτέ. Με σκηνοθέτη τον Μπουνιουέλ, ερμήνευσε προσωπικότητες στις ταινίες “Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας”, “Η ωραία της ημέρας”, “Η διακριτική γοητεία της μπουρζουαζίας” και με σκηνοθέτη τον Κλοντ Σοτέ στην δεκαετία του 1970 έβαλε την σφραγίδα του στις ταινίες “Τα γεγονότα της ζωής”, “Η τροτέζα και οι διαρρήκτες”, “Βενσάν, Φρανσουά, Πολ … και οι άλλοι”.

Ο Μισέλ Πικολί είχε διακριθεί με το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ των Καννών (1980) και την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου από κοινού με τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ(1982).