ΕΦΥΓΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΖΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, ο Νίκος Ζίας, αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, από τη σύστασή του το 1997 έως το 2015.

Ο Νίκος Ζίας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού το 1962, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το 1966, έχοντας πρωτεύσει στον διαγωνισμό του Υπουργείου Προεδρίας, διορίσθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως επιμελητής αρχαιοτήτων.

Ασχολήθηκε με την αποκατάσταση βυζαντινών μνημείων, με ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες (Νάξο, Χίο, Μυστρά, Μονεμβασιά, Μάνη) και με τη διοργάνωση εκθέσεων βυζαντινής και νεοελληνικής τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διδαξε ως καθηγητής Ιστορία της Τέχνης από το 1988 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ αποχώρησε το ’98 από το ΥΠΠΟ.

Ο Νίκος Ζίας υπήρξε μία πολυδιάστατη προσωπικότητα, ένας ακάματος επιστήμονας, ένας αφοσιωμένος και μεθοδικός ανώτατος δημόσιος λειτουργός, ένας χαρισματικός δάσκαλος, και βέβαια ένας ευγενής και γοητευτικός άνθρωπος με ιδέες και όραμα, που μόχθησε για την προστασία και την προβολή της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της νεώτερης τέχνης της Ελλάδας σε διεθνή κλίμακα.

 

 

Ετικέτες