ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΓΚΑΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ & ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 6/7/22

‘Εφυγε ο Γιώργος Λαζόγκας (1945-2022), ο εικαστικός και καθηγητής στην ΑΣΚΤ μετά από πολυετή μάχη για τη ζωή του, σε ηλικία 77 ετών.

«Είμαστε η “Bic Generation” έλεγε ο ίδιος, η πρώτη γενιά μετά το 1945 που υπηρετεί με διαφορετικά υλικά και τρόπο το σχέδιο. Με το bic δεν ξεμένεις, το βρίσκεις παντού, είναι ένα καθαρό υλικό και εξαντλεί μια γραφή περισσότερο γραμμική παρά τονική. Με εξυπηρέτησε, ιδιαίτερα στην Τυφλή Ζωγραφική, όπου καθώς άδειαζα όλο το μελάνι για να σύρω το στυλό πάνω στο καρμπόν, ώστε να εξαφανίσω και την τελευταία πιθανότητα να βλέπω τις γραμμές, ερχόταν στον νου μου η προετοιμασία απελευθέρωσης του Σαμάνου.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1970) έχοντας ως δάσκαλο τον Χρήστο Λεφάκη. Μετά την αποφοίτηση του (1970) ξεκίνησε να διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική στην σχολή της Αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ. έως και το 1999 και λίγο αργότερα υπήρξε καθηγητής ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα .Ταυτόχρονα είχε αρχίσει να εκθέτει τα έργα του μαζί και με άλλους ζωγράφους στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Θεσσαλονίκη. Tο 1972 βραβεύεται πρώτος στον διαγωνισμό της Eλληνοαμερικανικής ‘Eνωσης.

Aκολούθησαν σπουδές στη ζωγραφική στην Ecole des Arts Decoratifs στο Παρίσι (1976) με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς (Μπιενάλε Νέων, Παρίσι 1980, Μπιενάλε της Λισσαβόνας 1981, Τριενάλε Wroclaw 1981, Art et Poésie στο Georges Pompidou, Παρίσι 1981, Εικόνες που Αναδύονται στα Ευρωπάλια, Αμβέρσα, 1982, Μπιενάλε του Σάο Παόλο, 1983, Salon de Μontrouge Παρίσι, 1997 κ.ά., Salon de Μontrouge (Παρίσι 1996) και στις εκδηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1997).

Το 2006 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση των σχεδίων του στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μ.Μ.Σ.Τ. και εκδόθηκε λεύκωμα με κείμενα των Νάνου Βαλαωρίτη, Τίτου Πατρίκιου, Δημήτρη Μαρωνίτη κ.ά. Το 2008 δημιούργησε μια μόνιμη εικαστική εγκατάσταση για το σταθμό “Ελαιώνας” του Μετρό της Αθήνας. Έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα.

Η τελευταία του έκθεση «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα διαρκέσει μέχρις τις 20 Αυγούστου.  Τριάντα έργα του συνδιαλέγονται με 23 ειδικά επιλεγμένες αρχαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, από την προϊστορική, αρχαϊκή και κλασική περίοδο μαζί με 21 σχέδια και δύο βιβλία του.

Η ζωγραφική του Γιώργου Λαζόγκα βιωματική με φιλοσοφικό και υπαρξιακό περιεχόμενο, επικεντρώνεται στη χειρονομία, τη διαδικασία επεξεργασίας της ύλης και τη βιωματική σχέση με τα υλικά, αλλά και στη φιλοσοφική διάσταση εννοιών όπως αρχέγονο, παλίμψηστο, σπάραγμα, ζωή, θάνατος, χρόνος, έννοιες τις οποίες διερευνά μέσα από το εικαστικό του έργο.