ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ Ο ΣΕΜΠΡΕ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 12/8/22

Ο  Ζαν Ζακ Σεμπρέ, ο γάλλος σκιτσογράφος γνωστός για τις εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων (Le Petit Nicolas) και για τα εξώφυλλα του The New Yorker που απεικόνιζε μικροσκοπικούς, ευγενικούς ανθρώπους με μεγάλες μύτες σε οδυνηρές στιγμές, πέθανε την Πέμπτη. Ήταν 89 χρονών. Τον θάνατό του ανακοίνωσε η σύζυγός του, Martine Gossieaux Sempé στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αγαπημένος στη Γαλλία, δημοφιλής σε όλο τον κόσμο ο Σεμπρέ με το έργο του έκανε μια διαχρονική αφήγηση χωρίς λόγια, με τις ιδιόρρυθμες ιδιοτροπίες ενός εικονογράφου που δεν φοίτησε ποτέ σε σχολή τέχνης. Υπήρξε ένας από τους αγαπημένους σκιτσογράφους της Αμερικής, σχεδίασε περισσότερα από 100 εξώφυλλα για το The New Yorker, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που ξεκίνησε το 1978, όταν προσλήφθηκε και τότε, για πρώτη φορά, βρήκε μια βιώσιμη εργασία. “Ήμουν σχεδόν 50 και για πρώτη φορά στη ζωή μου, υπήρξα! Είχα βρει επιτέλους την οικογένειά μου”, έλεγε ο ίδιος. Τα σκίτσα του εμφανίστηκαν επίσης σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώθηκαν σε δεκάδες ανθολογίες.

Σε συνεργασία με τον συγγραφέα René Goscinny που ξεκίνησε το 1959, εικονογράφησε τη διάσημη πλέον σήμερα σειρά παιδικών βιβλίων βασισμένα στις αποδράσεις του Le Petit Nicolas (Μικρός Νικόλαος), μια νοσταλγική εκδοχή της μεταπολεμικής γαλλικής παιδικής ηλικίας. Ο πρώτος τους τόμος σημείωσε επιτυχία εν μία νυκτί, μετά ήρθαν τέσσερις συνέχειες και με τον καιρό η σειρά έγινε διεθνές κλασικό, ανατυπώθηκε στη Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες.

«Οι ιστορίες του Nicolas ήταν ένας τρόπος για να ξαναδούμε τη δυστυχία που υπέμεινα μεγαλώνοντας, φροντίζοντας να βγουν όλα μια χαρά», είχε πει ο ίδιος το 2018. Σήμερα τα βιβλία είναι διεθνή best-seller με περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα που έχουν πουληθεί σε 45 χώρες και έχουν προσαρμοστεί σε μια δημοφιλή σειρά ταινιών και κινουμένων σχεδίων.

Να σημειωθεί, όμως, ότι όταν το 1959 πρωτοεμφανίστηκαν οι ιστορίες του Νικολά πέρασαν, σε μεγάλο βαθμό, απαρατήρητες με αποτέλεσμα να συνεχίζει να πουλάει σχέδια σε εφημερίδες για να τα βγάλει πέρα, μια πρώιμη καριέρα που περιέγραφε ως «φρικτή».