ΕΦΥΓΕ Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΟYΛΑ ΡΕΓΚΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 9/6/22

«Έφυγε από τη ζωή, ειρηνικά στο σπίτι της στο βόρειο Λονδίνο, σε ηλικία 87 ετών, η πορτογαλο-βρετανίδα ζωγράφος Πάουλα Ρέγκο περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της μετά από σύντομη ασθένεια», δήλωσε η γκαλερί της Victoria Miro την Τετάρτη.

Η Πάουλα Ρέγκο, στην  οποία η Tate Britain αφιέρωσε την περασμένη χρονιά μια αναδρομική έκθεση, γεννήθηκε στη Λισαβόνα το 1935 και μεγάλωσε σε μια πλούσια οικογένεια. Από το 1952 έως το 1956 σπούδασε στο διάσημο Slide School of Fine Art στο Λονδίνο όπου εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, τον Βρετανό καλλιτέχνη Victor Willing. Η Ρέγκο κέρδισε διεθνή αναγνώριση τη δεκαετία του 1960 και δημιούργησε ένα εκτενές έργο που ασχολείται με θέματα φύλου, εξουσίας και σεξουαλικότητας. Όταν ο Willing πέθανε το 1988 μετά από μακροχρόνια ασθένεια, η καλλιτέχνις επεξεργάστηκε την απώλειά της στη δουλειά της και από τότε ασχολήθηκε με θέματα όπως η οικογένεια, η καταπίεση, η ταλαιπωρία και η θλίψη. Μεγάλο μέρος της πιο πρόσφατης τέχνης της αναγνωρίζεται ευρέως σήμερα για τον έντονο σχολιασμό της σε φεμινιστικά ζητήματα, την εξερεύνηση των γυναικείων σωμάτων ως συμβόλων καταπίεσης και βίας, αλλά και απίστευτης δύναμης και περιφρόνησης.

Από τα διάσημα έργα της που συμβολίζουν την  κοινωνική καταπίεση του γυναικείου φύλου είναι το «The Dog Woman» (1994). Έργα της βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κεντρική έκθεση της Μπιενάλε της Βενετίας.

 

Στη φωτογραφία λεπτομέρεια από το έργο: Paula Rego The Artist in Her Studio 1993 Leeds Museums and Galleries (Leeds Art Gallery) U.K. / Bridgeman Images © Paula Rego

Video