ΕΦΥΓΕ Η ΒΕΡΑ ΛΥΝ Η ΒΡΕΤΑΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

«O Τσώρτσιλ δεν νίκησε τους Ναζί. Η Βέρα τους τραγούδησε μέχρι θανάτου. “- συνήθιζε να λέει αστειευόμενη η κωμική ηθοποιός Χάρι Σεκόμπε για τη Βέρα Λυν – τη νεαρή γυναίκα της εργατικής τάξης που τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έγινε σύμβολο του βρετανικού πνεύματος, εκφράζοντας τον πατριωτισμό των στρατιωτών και του λαού με τρόπο εφάμιλλο μ’ εκείνον του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Η Βέρα πέθανε σε ηλικία 103 χρονών. Τα τραγούδια της We will meet again και το πατριωτικό Τhe white cliffs of Dover υπήρξαν τα τραγούδια της Νίκης κι εκείνα που διαμόρφωσαν την εθνική συνείδηση της Βρετανίας στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο τίτλος της “Forces ‘Sweetheart” προέκυψε από την επιτυχία της ραδιοφωνικής της σειράς, Sincerely Yours, του BBCπου επιμελείτο η ίδιο και η οποία συνέδεε τους στρατιώτες στο Μέτωπο με τους αγαπημένους τους στο σπίτι. Το 1944, η Bέρα Λυν  επισκέφθηκε τα στρατεύματα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, τα οποία πυροδότησαν τη δια βίου δέσμευσή της για την εμψύχωση των βετεράνων, ιδίως εκείνων της εκστρατείας της Βιρμανίας. Πάνω απ΄όλα, η φήμη της οφείλεται στην επιτυχία των τραγουδιών της με τα μυθικά τιράζ στα χρόνια του πολέμου.

Μετά τη νίκη των συμμάχων, η Λυν συνέχισε την καριέρα της ως καλλιτέχνης ποικίλου θεάματος και ηθοποιός. Ωστόσο, η σχέση της με τη Βρετανία του πολέμου παρέμεινε σημείο αναφοράς ως προς την ταυτότητα και τη φήμη της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Έγινε μέρος της λαϊκής κουλτούρας της χώρας, ένας ύμνος από ποπ τραγουδιστές των επόμενων γενεών, συμπεριλαμβανομένων των Pink Floyd (Does anybody here remember Vera Lynn?) και Ian Dury .

Μέχρι πολύ πρόσφατα η Λιν ήταν μια εξέχουσα παρουσία στους εορτασμούς των επετείων του πολέμου. Τα 100ά της γενέθλια, τον Μάρτιο του 2017, σημάδευσαν η κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ και μιας συναυλίας προς τιμή της στο London Palladium.

Η Λυν έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, σχετικές με βετεράνους πολεμιστές, παιδιά με ειδικές ανάγκες και καρκινοπαθείς. Το 2000 ονομάστηκε «η Βρετανίδα που χαρακτήρισε καλύτερα το πνεύμα του 20ού αιώνα».

 

 

 

 

Video

Ετικέτες