ΕΦΥΓΕ Η “GUERNICA” ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Μετά από 35 και πλέον χρόνια απομακρύνθηκε η περίφημη ταπετσαρία “Guernica” που βισκόταν μπροστά από την είσοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Το έργο τέχνης ήταν δάνειο από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Νέλσον Ροκφέλερ. Ο γιος του ενημέρωσε πρόσφατα τον ΟΗΕ ότι το ήθελε πίσω, δήλωσε χτες εκπρόσωπος του ΟΗΕ και ευχαρίστησε την οικογένεια που δάνεισε αυτό το εμβληματικό έργο τέχνης για περισσότερα από 35 χρόνια. Η ταπισερί βασίζεται στο διάσημο έργο “Guernica”-ορόσημο του 20ού αιώνα που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 1937 ως αντίδραση στην καταστροφή της πόλης Γκέρνικα των Βάσκων από τη γερμανική Condor Legion, τον Απρίλιο του 1937. Το πρωτότυπο θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα αντιπολεμικά μνημεία και τώρα βρίσκεται στο Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη. Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τώρα έργο τέχνης που θα μπορούσε να κρεμαστεί στη θέση της ταπισερί, μπροστά από την είσοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Φωτογραφία: Mary Altaffer / dpa H πρώην αμερικανίδα πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χάλεϊ μπροστά από την ταπισερί «Guernica » στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.