ΕΦΥΓΕ Η ΜΕΤΖΟ – ΣΟΠΡΑΝΟ ΚΡΙΣΤΑ ΛΟΥΝΤΒΙΧ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

26/4/21

H γερμανίδα τραγουδίστρια της όπερας, Κρίστα Λούντβιχ πέθανε, χτες, σε ηλικία 93 ετών, στο σπίτι της, κοντά στην αυστριακή πρωτεύουσα, τη Βιέννη, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά της.

Η μέτζο-σοπράνο γεννήθηκε στο Βερολίνο και πρωτοεμφανίστηκε στη Φρανκφούρτη σε ηλικία 18 ετών μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Η Λούντβιχ μεγάλωσε στο Άαχεν της Δυτικής Γερμανίας με γονείς που ήταν και οι δύο μουσικοί. Ο πατέρας της ήταν τενόρος και η μητέρα μέτζο-σοπράνο.

Το 1955 η Λούντβιχ εντάχθηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης και εμφανίστηκε στο διάσημο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ υπό τον αυστριακό μαέστρο Karl Boehm. Στη διάρκεια της μακράς καριέρας της τραγούδησε επίσης στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, στη Σκάλα του Μιλάνου και σε άλλες κορυφαίες διεθνείς σκηνές. Αποσύρθηκε το 1994. Το 2010 η Λούντβιχ τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για το σύνολο της καριέρας της.

Οι πιο αξιομνημόνευτοι ρόλοι της περιλαμβάνουν τη Ντοραμπέλα στο “Έτσι κάνουν όλες» του Μότσαρτ, την Κάρντιν στο “Παρσιφάλ” του Βάγκνερ, τη Λεονόρα στο “Φιντέλιο” του Μπετόβεν. “Ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός μιας μοναδικής φωνής και νοημοσύνης στην ερμηνεία που την έκανε τόσο ξεχωριστή”, δήλωσε η Κρατική Όπερα της Βιέννης ενώ η Σκάλα του Μιλάνο είπε ότι ο μουσικός κόσμος “έχασε μια φωτεινή και μια απαράμιλλη προσωπικότητα”.

Η Λούντβιχ είχε παντρευτεί τον αυστριακό μπάσο-βαρύτονο Walter Berry κι έζησε μαζί του για 13 χρόνια. Πήραν διαζύγιο το 1970 και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον Γάλλο ηθοποιό και σκηνοθέτη Paul-Emile Deiber, ο οποίος πέθανε το 2011.