ΕΦΥΓΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΙΒΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΖΕΣΥ ΝΟΡΜΑΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

H μεγάλη κυρία της Όπερας, η Αφροαμερικανίδα Τζέσυ Νόρμαν, έφυγε χτες από τη ζωή, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, από σηπτικό σοκ το οποίο δεν κατάφερε να ξεπεράσει ο οργανισμός. Ήταν 74 ετών. Η υγεία της ήταν επιβαρυμένη από τις επιπλοκές που της είχε προκαλέσει τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη το 2015, σύμφωνα με δήλωση της οικογένειάς της.

Η λαμπρή σταδιοδρομία της Τζέσυ Νόρμαν στο χώρο της όπερας  ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε στο Βερολίνο το 1969. Η κυρία Νόρμαν τραγούδησε έκτοτε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην “Aida” του Βέρντι, ηρωίδες του Βάγκνερ, χαρακτήρες σε έργα των  Τζάνασεκ, Πουλένκ, Μπάρτοκ, Στράους και την  Κασσάνδρα στους “Τρώες”, του Μπερλιόζ, έργο με το οποίο έκανε  το ντεμπούτο της στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, το 1983. Συνέχισε να τραγουδά σε πάνω από 80 παραστάσεις στη Μετροπόλιταν και να εφανίζεται στη Σκάλα του Μιλάνο, το Κόβεν Γκάρντεν και άλλες διάσημες όπερας σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Ο γενικός διευθυντής της Μετροπόλιταν Πήτερ Γκέλμπ, την αποκάλεσε, χτες, Δευτέρα , με αφορμή την αναγγελία του θανάτου της, “μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνες που τραδούδησε ποτέ στη σκηνή μας”.

Μεγαλοπρεπής τραγουδίστρια, η κα Nόρμαν είχε μια εντελώς πλούσια φωνή που έβγαινε αβίαστα. Ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη για τα έργα των Βάγκνερ και Στράους. Η κυρία Nόρμαν γεννήθηκε σε μια μουσική οικογένεια στις 15 Σεπτεμβρίου 1945, στην Αουγκούστα της Γεωργίας στις ΗΠΑ, όπου μεγάλωσε σε στενό περιβάλλον. Η μητέρα της, Τζάνυ Κινγ Νόρμαν, ήταν ερασιτέχνης πιανίστας κι ο πατέρας της, Σίλας Νορμάν  ασφαλιστής. Η πρώτη της επαφή με μουσικό όργανο έγινε μ’ ένα αρμόνιο στο σπίτι των παππούδων της, “το πιο εξωτικό πράγμα που είχα συναντήσει ποτέ σε όλη μου τη ζωή” – όπως έγραψε στην αυτοβιογρφία της.  “Όσο θυμάμαι, ποτέ δεν σταματήσαμε να παίζουμε, ούτε να προειδοποιούμε τους γείτονες για την ενόχληση ».

«…οι ιστορίες της όπερας – έγραψε – δεν ήταν πολύ διαφορετικές από άλλες ιστορίες: ένα αγόρι συναντά ένα κορίτσι, ερωτεύονται, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούν να είναι μαζί και τις περισσότερες φορές δεν έχει ευτυχές τέλος η ιστορία τους. Για μένα, οι ιστορίες όπερας ήταν μεγάλες εκδοχές αντίστοιχων που ήδη γνώριζα”.

 

Video