ΕΦΥΓΕ ΑΠΟΨΕ Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Έφυγε πριν από λίγη ώρα ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο δίνοντας μάχη με τον καρκίνο. Ήταν 72 ετών (είχε γεννηθεί στις 13 Απριλίου του 1947 στην Πάτρα). Η πολιτική κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, στις 14:30 στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

Ως συνθέτης ο Θάνος Μικρούτσικος εμφανίστηκε το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια». Μελοποίησε Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ κ.ά. Μερικοί από τους δίσκους του εκείνη την εποχή ήταν οι «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ». Ακολούθησε ο «Σταυρός Του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, και η μελοποίηση έργων των Γιάννη Ρίτσου, Άλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνου Καβάφη κ.ά.

Είχε ασχοληθεί με σχεδόν όλα τα είδη μουσικής (όπερα, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική) και έχει σκηνοθετήσει τρία έργα στο χώρο του μουσικού θεάτρου.

Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού (1994-1996), αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (1993-1994), ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (1986-1990), καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάτρα 2006» 2003-2005 κ.ά Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο).