ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΧΕΛΜΟΥΤ ΓΙΑΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  10/5/21

Ο Χέλμουτ Γιάν (1940-2021), ο διάσημος γερμανο-αμερικανός αρχιτέκτονας, με έργα μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του Σικάγου, συμπεριλαμβανομένου του Thompson Center, πέθανε, το Σάββατο το απόγευμα, όταν χτυπήθηκε από δύο οχήματα ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της αμερικανικής μεγαλούπολης – σύμφωνα με την αστυνομία του Κάμπτον Χιλς. Ήταν 81 ετών.

Ο Χέλμουτ Γιαν γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη το 1940 και αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική του Μονάχου το 1965. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Σικάγο για να σπουδάσει στο Illinois Institute of Technology, σχολή με την οποία είχε συνδέσει το όνομά του ο μοντερνιστής αρχιτέκτονας Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε (1886 – August 17, 1969) ο οποίος άσκησε μεγάλη επιρροή στο έργο του.

Ο Γιάν άρχισε να γίνεται γνωστός τις ΗΠΑ στις δεκαετίες 70 και 80, όταν ανέλαβε διάφορα έργα στο Σικάγο, όπως το Thompson Center ή τον τερματικό σταθμό 1 της United Airlines στο διεθνές αεροδρόμιο Ο’ Χέιρ. Συμμετείχε επίσης στο σχέδιο της έδρας του FBI στην Ουάσινγκτον, ενώ αργότερα, μετά την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, ανέλαβε μεγάλα έργα στη Γερμανία (Airport Center του Μονάχου, Sony Center στο Βερολίνο).

Ο Χέλμουτ Γιαν ήταν ένας από τους πιο εφευρετικούς αρχιτέκτονες του Σικάγου, ο αντίκτυπος του οποίου στην πόλη (…) δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Το αρχιτεκτονικό του σημάδι θα παραμείνει αισθητό και ορατό σε όλη την υφήλιο για γενιές », σημείωσε μέσω Twitter η δήμαρχος του Σικάγο, Λόρι Λάιτφουτ.