ΔΩΡΕΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

13/4/22

Στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο ανακοινώθηκε σήμερα η δωρεά μεγάλου μέρους της Συλλογής Δ. Δασκαλοπούλου προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και σε τρία ακόμα μουσεία του εξωτερικού.

Σε εκδήλωση στην οποία παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοινώθηκε από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο η απόφασή του να δωρίσει μεγάλο μέρος της Συλλογής του σε τέσσερα μουσεία: το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Guggenheim στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο και την Πινακοθήκη Tate του Λονδίνου.

Η δωρεά αποτελείται από περισσότερα από 350 έργα από 142 καλλιτέχνες, εκ των οποίων 140 προορίζονται για το ΕΜΣΤ, περίπου 100 αποτελούν κοινή δωρεά στο Guggenheim και το MCA Chicago και 110 προορίζονται για την Tate.Η δωρεά περιλαμβάνει έργα μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης — Louise Bourgeois, Jannis Kounellis, Steve McQueen, Matthew Barney — και έτυχε θερμής υποδοχής και από τα τέσσερα ιδρύματα. Η Maria Balshaw, διευθύντρια της Tate, την περιέγραψε ως «μια εξαιρετική πράξη γενναιοδωρίας», ενώ ο Richard Armstrong, διευθυντής του Guggenheim, είπε ότι το δώρο «θα διευκόλυνε μια πλούσια επέκταση των αφηγήσεων που μπορούν να ξεδιπλωθούν στις μόνιμες συλλογές μας».

Η Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου ξεκίνησε από το 1994. Tα έργα που περιλαμβάνει είναι δημιουργίες κορυφαίων καλλιτεχνών της διεθνούς και της ελληνικής εικαστικής σκηνής που αντιπροσωπεύουν τις τελευταίες δεκαετίες. Η δωρεά εκτιμάται ότι θα ενδυναμώσει τη διεθνή συνεργασία του ΕΜΣΤ και της Tate και θα συμβάλει στην οργάνωση πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο φορέων. Επιπλέον, θα δημιουργήσει συνεργασία μεταξύ των μουσείων MCA Chicago και Guggenheim για την κοινή συντήρηση και παρουσίαση των έργων.