ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει επιπλέον η Γαλλία στον πολιτισμό ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ανάκαμψης του τομέα από τις συνεχιζόμενες απώλειες του κλειδώματος αλλά και την παραμονή της πανδημίας. Το ποσόν αυτό έρχεται να προστεθεί στην έκτακτη επιχορήγηση ύψους 856 εκατομμυρίων ευρώ που διέθεσε η γαλλική κυβέρνηση, νωρίτερα φέτος, ειδικά για τον πολιτισμό και τους  εργαζόμενους σ΄ αυτόν.

Οι προτεραιότητες της χρηματοδότησης των δύο δις ευρώ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, είναι: αποκατάσταση κληρονομιάς, υποστήριξη ζωντανών παραστάσεων, υποστήριξη για καλλιτέχνες μέσω της ενίσχυσης της απασχόλησης και ενίσχυση της πολιτιστικής εκπαίδευσης, υποστήριξη για εξειδικευμένους τομείς όπως ο κινηματογράφος και τα βιβλία. Άλλα 133 εκατομμύρια δολάρια (113 εκατομμύρια ευρώ) θα διατεθούν για την υποστήριξη νεότερων καλλιτεχνών και για πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση. Αυτό περιλαμβάνει ένα «άνευ προηγουμένου σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των πολιτιστικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και για την υποστήριξη της κατάρτισης σε ιδρύματα όπως η Σχολή Τέχνης του Cergy, τα Εθνικά Ανώτατα Ωδεία Μουσικής και Χορού της Λυών και του Παρισιού, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, μεταξύ άλλων .

Η άνευ προηγουμένου κρίση που προέκυψε από τις αρχές του χρόνου λόγω του covid-19, με την κατακόρυφη πτώση του τουρισμού σε επίπεδα που κυμαίνονται μεταξύ 40- 80%, απέτρεψε κάθε επένδυση για το μέλλον μουσείων και ιδρυμάτων όπως για παράδειγμα το Λούβρο, το Παλάτι των Βερσαλλιών, το Musée d’Orsay, το Κέντρο Πομπιντού τα οποία χρηματοδοτήθηκαν ήδη με 614 εκατομμύρια ευρώ ως προσωρινή εξασφάλιση. Όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις, έχουν διατέθηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ για τη μουσική βιομηχανία και 10 εκατομμύρια για τα θέατρα.

Το 2018, ο πολιτιστικός τομέας της οικονομίας της Γαλλίας αντιπροσώπευε σχεδόν το 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και περιελάμβανε 80.000 κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και 670.000 θέσεις εργασίας – 2,5 τοις εκατό του ενεργού πληθυσμού.]

 

Με πληροφορίες από artnet