ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΥΤΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

AΘΗΝΑ – Σε διατηρητέο κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην Πλάκα θα στεγαστεί το Αρχείο Ελύτη.  Το κτίριο και τα δύο βοηθητικά κτίσματα, βρίσκονται στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου και αποκαθίστανται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 657.200 ευρώ και η δημοπράτησή του έχει προγραμματιστεί για το α΄ τρίμηνο του 2021.

Στο κτίριο δημιουργούνται χώροι για την έκθεση, τη φύλαξη του Αρχείου Ελύτη και για το οπτικό υλικό, το οποίο προβάλλει το πολυποίκιλο έργο του. Ταυτόχρονα, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, ηχητικό και οπτικό υλικό παρουσιάζεται ανάγλυφα η ζωή του Ποιητή και αποκαθίσταται το γραφείο του με προσωπικά του αντικείμενα.

Το Αρχείο Ελύτη βρίσκεται σήμερα στην κατοχή της κ. Ιουλίτας Ηλιοπούλου, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της πρότασης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2013. Οι μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου -προσφορά των μελετητικών γραφείων Α. Σαμαρά (αρχιτεκτονική μελέτη) και Π. Παναγιωτόπουλου (στατική μελέτη)- εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τον Ιούλιο 2013.