ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ:ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Μετά την ολοκλήρωση όλων των προετοιμασιών, η Τουρκία θα ανοίξει την Αγία Σοφία για λατρεία στις 24 Ιουλίου, στην προσευχή της Παρασκευής, δήλωσε δήλωσε στο διάγγελμά του(10/7/20) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του προς το έθνος, ο Ερντογάν διατύπωσε τις παρατηρήσεις του σχετικά με το νέο καθεστώς της Αγίας Σοφίας – το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά θα λειτουργήσει ως τζαμί μετά από το πρόσφατα εγκριθέν διάταγμα στις 10 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος είπε ότι οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές για Τούρκους, ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα τζαμιά στην Τουρκία και ότι η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς ως τζαμί με πολύ πιο ειλικρινή τρόπο.

“Καλώ όλους να σεβαστούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται από δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μου για την Αγία Σοφία”, δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι ο τρόπος χρήσης του ιστορικού συγκροτήματος ήταν θέμα εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία –είπε- χαιρετίζει όλες τις απόψεις σχετικά με το θέμα, αναφερόμενος στο νέο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αλλά πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε στάση ή έκφραση πέρα ​​από αυτό θα θεωρηθεί «παραβίαση» της «ανεξαρτησίας» της Τουρκίας.

«Υπογραμμίζω ότι θα ανοίξουμε την Αγία Σοφία ως τζαμί διατηρώντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας», τόνισε ο Ερντογάν και διευκρίνησε οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας, τώρα που το συγκρότημα πρόκειται να χρησιμεύσει ως τζαμί, θα μπορούσαν να επισκεφθούν το μνημείο χωρίς να πληρώσουν κανένα τέλος.

Πρόσθεσε ότι οι Μουσουλμάνοι, οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι ζούσαν ειρηνικά στην Κωνσταντινούπολη από την κατάκτησή της, και οι Τούρκοι αντιμετώπισαν άλλα μη μουσουλμανικούς οίκους προσευχής με απόλυτο σεβασμό, ενώ πολλοί από τους αντίστοιχους οθωμανικούς τόπους λατρείας στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια σταδιακά εξαφανίστηκαν.

Πηγή: Hurryet