ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Διευρινήσεις στις επικρίσεις που δέχονται μήνες τώρα για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη δίνουν οι ειδικοί επιστήμονες-μέλη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) με ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε με αφορμή το κείμενο “Έκκληση για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη: Ακρόπολη SOS” το οποίο διακινείται για τη συλλογή υπογραφών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το υπογράφουν, μεταξύ άλλων, αρχαιολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΕΜΣΑ απαντούν για τις διαδρομές που διαστρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και για την προτεινόμενη αποκατάσταση της ρωμαϊκής ανόδου, η οποία σχεδιάζεται. Στο κείμενο της ΕΜΣΑ επισημαίνεται ότι υπάρχει παραπληροφόρηση αν και σε ορισμένα θέματα και ιδέες που θίγονται μπορεί κανείς να συμφωνεί.

Η ΕΜΣΑ υποστηρίζει ότι η νέα διάστρωση που αντικατέστησε εκείνη του 1978 «συμφωνεί ως προς τα όρια για πρώτη φορά με την αρχαιολογική μαρτυρία και είναι ευκολότατα αναστρέψιμη (μεμβράνη μεταξύ βράχου και σκυροδέματος – το οποίο δεν έχει οπλισμό παρά μόνον σε λίγες ειδικές θέσεις)». Επίσης, ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός με τα έργα, αλλά ότι «η συζήτηση και η έγκριση των σχεδίων της επέμβασης έγινε από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο 2020».

Για την επέμβαση μπροστά στα Προπύλαια, τονίζει ότι «θα διορθώσει χοντρά αρχαιολογικά λάθη της τωρινής μορφής (1957) και θα αποκαταστήσει την αυθεντική αρχαία μορφή (40 μΧ) βάσει μιας εξαντλητικής αρχαιολογικής-αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης».

«Η επίχωση που θα απαιτηθεί δεν θα φθάνει τα τρία μέτρα, αλλά κατά μέσον όρο τα 36 εκ. με βάθη έως 1,5 μ σε μικρό μέρος (3%) της έκτασής της. Τα αρχαιότερα ίχνη δεν θα καλυφθούν, αλλά θα παραμείνουν ορατά και επισκέψιμα, όπως και κάποια άλλα που τώρα καλύπτονται από την διαμόρφωση του 1957», προσθέτει η ΕΣΜΑ.

Σχετικά με την πρόκριση της ρωμαϊκής φάσης στην κλίμακα ανόδου στα Προπύλαια αλλά της κλασικής στην οδό επί του πλατώματος του βράχου, τα μέλη της ΕΜΣΑ σημειώνουν ότι «το 431 π.Χ., εξαιτίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, τα Προπύλαια έμειναν ημιτελή και δυστυχώς ποτέ μετά δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια συνέχισης των εργασιών. Μπροστά τους είχε κατασκευασθεί η τεράστια ράμπα με πλατύσκαλο 21,6 x 4 μ., αλλά όχι η μετά το πλατύσκαλο και έως το κεντρικό κτίριο προβλεπόμενη λίθινη κλίμακα (21,6 x 18 μ., με τρία ασύμμετρα ενδιάμεσα πλατύσκαλα). Το 40 μ.Χ. η εκκρεμότητα επιτέλους έληξε. Η κλίμακα κατασκευάσθηκε, αν και χωρίς ακριβή τήρηση του απραγματοποίητου σχεδίου της κλασικής κλίμακας. Μετά από αιώνες λειτουργίας και ακόμη περισσότερους καταστροφών, μεγάλα τμήματά της διατηρήθηκαν έως τις μέρες μας. Αυτά τεκμηριώνουν ακριβώς τη μορφή της. Η τωρινή μορφή της ανόδου είναι προϊόν αυθαίρετων, παντελώς ατεκμηρίωτων, χονδροειδών παραποιήσεων (1900, 1934, 1957), κάλυψε τα υφιστάμενα ίχνη και κατάλοιπα της αρχαίας και ρωμαϊκής διαμόρφωσης, ενώ ουδεμία σχέση έχει με οποιαδήποτε ιστορική φάση της δυτικής πρόσβασης της Ακρόπολης».

Η ΕΜΣΑ σημειώνει ότι η προτεινόμενη κυκλοφορία δεν θα επιφέρει συνωστισμό των επισκεπτών, ότι αυτός θα μειωθεί στο ένα τρίτο του σημερινού και ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί πρόγραμμα ισοκατανομής των επισκεπτών σε όλες τις ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, με τήρηση μέγιστου ανά ώρα και ημέρα αριθμού. Υπενθυμίζουν ακόμη ότι για τα έργα που έγιναν και όσα προγραμματίζονται θα διοργανωθεί τον προσεχή Οκτώβριο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, όπως παλαιότερα οργάνωνε η Επιτροπή για σοβαρά θέματα παρεμβάσεων στην Ακρόπολη.