ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ- Δηλώσεις Α. Δρακόπουλου για την ελευθερία του Τύπου

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 28/6/22

Όταν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, αναγνωρίζει δημόσια ότι υπάρχει πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “Οποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται γιατρό», επιβεβαιώνεται, πλέον, περίτρανα ότι οι ισορροπίες μεταξύ κυβέρνησης και Ιδρύματος έχουν σοβαρά διαταραχτεί.

Σε πρόσφατη ανοιχτή συζήτηση του timed, στο κλείσιμο του «SNF Nostos Health 2022», ο Ανδρέας Δρακόπουλος δήλωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση της κατάταξης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αλλά και την 40ή του διεθνούς πρακτορείου Reuters: «Φτάνει ένα σημείο που λες πλέον τί μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό το πράγμα. Αλλά κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει. Είναι απαράδεκτο. Όποιος λέει ότι δεν είναι έτσι, θέλει ψυχίατρο. Και ναι, μας απασχολεί και σαν Ιδρυμα», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το θέμα τον απασχολεί ως Έλληνα και Αμερικανό πολίτη, ότι θεωρεί απαράδεκτο αυτό που γίνεται και ότι κατά τη γνώμη του “όλοι ξέρουμε γιατί έχουμε φτάσει εκεί, είναι φως φανάρι. Είναι άσχημο»-είπε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανελευθερίας του Τύπου αποτελεί το υπαγόμενο απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο αφαίρεσε τη συνέντευξη του κ. Δρακόπουλου από το site του αν και είχε δημοσιογράφο παρόντα στην ανωτέρω εκδήλωση. Να θυμίσουμε ότι πριν από έναν μήνα, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέσυρε δωρεά ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων προς το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Φαληρικού Ορμου. Ο λόγος, συμφωναμε το Ίδρυμα, ήταν οι «διαρκείς και συστηματικές καθυστερήσεις» και για το γεγονός ότι δεν έλαβε «καμία ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς».