ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τρεις έργα τέχνης κλάπηκαν, το Σαββατοκύριακο, από μουσείο τέχνης Κολλεγίου της Οξφόρδης. Πρόκειται για έργα του Anthony Van Dyck, του Salvatore Rosa και του Annibale Carracci του 16ου και του 17ου αιώνα η αξία των οποίων εκτιμάται στα 12 εκατομμύρια δολάρια. Η διάρρηξη έγινε στην Πινακοθήκη της Εκκλησίας του Χριστού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, περί τις 11 μ.μ. το Σάββατο, 16 Μαρτίου. Δεν είναι σαφές πώς οι διαρρήκτες μπήκαν στη γκαλερί.

Τα κλεμμένα έργα είναι:  Salvatote Rosa “Η βραχώδης ακτή με στρατιώτες που μελετούν ένα σχέδιο (τέλη της δεκαετίας του 1640), van Dyck “O στρατιώτης πάνω σε άλογο” (γύρω στο 1616), Carracci’s “ Αγόρι που πίνει” (γύρω στο 1580). Παρόμοια έργα των τριών καλλιτεχνών θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 10 εκατομμύρια λίρες (12,3 εκατομμύρια δολάρια) στην αγορά της τέχνης, σύμφωνα με τους Times.

Η αστυνομία καλεί τους μάρτυρες που είδαν ή άκουσαν κάτι ύποπτο να προσέλθουν, καθώς και όσοι μπορεί να έχουν CCTV ή άλλα βίντεο από την γύρω περιοχή στη χρονική διάρκεια του εγκλήματος.

Τα έργα βρίσκονται στο κολλέγιο Christ Church από το 1765, όταν ο στρατηγός John Guise (1682-83-1765) δώρισε περισσότερους από 200 πίνακες ζωγραφικής και 2.000 περίπου σχέδια. Η συλλογή του πανεπιστημίου είναι παγκοσμίως γνωστή και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και έργα Leonardo και Raphael. Βρίσκονται στην Πινακοθήκη της Εκκλησίας του Χριστού που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό και η οποία άνοιξε το 1968.

Η πινακοθήκη παραμένει κλειστή μέχρι νεωτέρας.