ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteArt

πηγή: Οbserver Arts

Καταπέλτης οι θέσεις που εξέφρασαν δημόσια Αμερικανοί διευθυντές  και στελέχη μεγάλων μουσείων των ΗΠΑ αμέσως μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με επικείμενο χτύπημα των ΗΠΑ σε 52 επιλεγμένες ιρανικές τοποθεσίες «ορισμένες ύψιστης σημασίας για το Ιράν και την ιρανική κουλτούρα» σε περίπτωση που οι Ιρανοί προβούν σε αντίποινα και χτυπήσουν αμερικανούς ή αμερικανικές περιοχές.

Τη Δευτέρα, ο λογαριασμός του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στο Twitter δημοσίευσε μια κοινή δήλωση του Max Hollein, διευθυντή του μουσείου και του Daniel H. Weiss, πρoέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου. Η δήλωση δεν αναφέρει μεν το όνομα Τράμπ, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία “απάντηση σε πρόσφατα σχόλια για το Ιράν”.

“Η στόχευση ιστοτόπων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποτρόπαια για τις συλλογικές αξίες της κοινωνίας μας”, αναφέρει η δήλωση. “Ο κόσμος μας γνωρίζει ακριβώς τί αποκτάται από την προστασία των πολιτιστικών χώρων και, τραγικά, αυτό που χάνεται όταν κυριαρχεί η καταστροφή και το χάος. Σε αυτήν την δύσκολη εποχή, πρέπει να υπενθυμίσουμε την παγκόσμια σημασία της προστασίας των πολιτιστικών χώρων – των αντικειμένων και των τόπων με τους οποίους τα άτομα, οι κοινότητες και τα έθνη συνδέονται με την ιστορία και την κληρονομιά τους. Οι σημερινοί ηγέτες και πολίτες έχουν πολλές βαθιές ευθύνες – προστατεύουν τη ζωή και προστατεύουν επίσης την πολύτιμη κληρονομιά των γενεών που έχουμε μπροστά μας, καθώς από αυτές τις κοινές θέσεις πολιτιστικής κληρονομιάς κερδίζουμε τη σοφία για να εξασφαλίσουμε ασφαλές και καλύτερο μέλλον».

Καθώς πλησιάζουν οι επόμενες προεδρικές εκλογές και ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο ενήμερος για τις πολλές υπαρκτές και απτές απειλές για την αμερικανική κοινωνία, τα μουσεία προσαρμόζονται σιγά – σιγά στο γεγονός ότι οι καλλιτεχνικοί θεσμοί δεν μπορούν να αποφύγουν να γίνουν πολιτιστικοί χώροι μάχης. Με αυτή την αλλαγή, έχει νόημα ότι προσωπικότητες όπως ο Hollein και ο Weiss γίνονται όλο και πιο δραστήριες και δημοσιεύουν επίσημα απαντήσεις στις δηλώσεις Tράμπ που αφορούν ειδικά τις τέχνες, αντί να περιμένουν να τους ζητηθεί. Ομοίως, ο Thomas Campbell, διευθύνων σύμβουλος των Μουσείων Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο, ανταποκρίθηκε στις παρατηρήσεις του προέδρου μέσω της πλατφόρμας Instagram, την Κυριακή.

“Κανονικά, οι διευθυντές των μουσείων παραμένουν στα παρασκήνια, ενορχηστρώνοντας προσεγμένους διαλόγους μεταξύ αμοιβαίως σεβαστών συναδέλφων για επίκαιρες πολιτιστικές υποθέσεις”, γράφει ο Campbell στη δήλωσή του. “Αλλά όταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανατρέπει κάθε σύστημα αξιών που προηγουμένως ανήκε στη χώρα μας και ζητά καταστροφικές επιθέσεις εναντίον πολιτιστικών χώρων σε έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς του κόσμου, πρέπει να μιλήσουμε σθεναρά και επειγόντως …. απειλώντας πολιτιστικές περιοχές στο Ιράν ισοδυναμεί με υποβάθμιση των δυτικών αξιών εφάμιλλης των φανατικών του ISIS που κατέστρεψαν πολιτιστικούς χώρους στη Mοσούλη, τη Νινεβί  και την Παλμύρα το 2014 και το 2015. ”

Οι τρείς ανωτέρω παράγοντες είναι επιφανείς και δόκιμοι στο είδος τους ώστε να μπορούν να εκφραστούν δημόσια και να αντιπαρατεθούν με τον Πρόεδρο της χώρας. Σε αντίθεση με άλλους που ηγούνται μουσείων ή αποτελούν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και οι οποίοι αποφεύγουν να καταδικάζουν δημοσίως τις απειλές καθαρής βίας όπως αυτές διατυπώνονται από τον αρχηγό της χώρας.