ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΝΤΑΒΙΝΤ ΕΛΜΠΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

18/10/21

Με την ευκαιρία της έκδοσης στα ελληνικά του βιβλίου «Αναζητώντας το αόρατο Σύμπαν», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης προσκάλεσαν τον διεθνούς φήμης αστροφυσικό και συγγραφέα Νταβίντ Ελμπάζ, στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31) όπου αύριο, (Τρίτη, 19/10), στις 19:00, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Αναζητώντας το αόρατο Σύμπαν ή οι 5 κοσμικές ψευδαισθήσεις». Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, την οποία θα συντονίσει ο Βασίλης Χαρμανδάρης, καθηγητής Αστροφυσικής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης.

Ο Νταβίντ Ελμπάζ (David Elbaz), συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας το αόρατο Σύμπαν » που μόλις κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, είναι αστροφυσικός στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA) της Γαλλίας και διευθύνει το Τμήμα Αστροφυσικής. Με το έργο του έχει συμβάλει στην έρευνα της σκοτεινής ύλης-ενέργειας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ένας ικανότατος εκλαϊκευτής της επιστήμης, συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών άρθρων και δύο μυθιστορημάτων γύρω από καυτά επιστημονικά θέματα ο οποίος καταφέρνει να παρουσιάσει στους μη ειδικούς αναγνώστες, με τρόπο εύληπτο και γοητευτικό, τα δυσεπίλυτα κοσμολογικά και φιλοσοφικά προβλήματα που ανακύπτουν από την αναγνώριση της ύπαρξης αυτών των αόρατων φυσικών οντοτήτων.

Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει μια εξαιρετική παρουσίαση των επιστημονικών ανακαλύψεων της Κοσμολογίας, της Αστροφυσικής αλλά και της Μικροφυσικής, που οδήγησαν τελικά την επιστήμη της Φυσικής στην αποδοχή της όντως ασυνήθιστης ιδέας μιας «αόρατης» ύλης και ενέργειας.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο προσόν αυτού του βιβλίου είναι ότι θέτει ρητά και αντιμετωπίζει το πιο βασανιστικό ερώτημα που προκύπτει από αυτές τις επαναστατικές εξελίξεις στη Φυσική: Είναι άραγε αλήθεια, όπως συχνά λέγεται, ότι η αύξηση των επιστημονικών μας γνώσεων οδηγεί γραμμικά και αναπόδραστα στη μείωση της άγνοιάς μας; Ή μήπως η πρόοδος της επιστήμης μας, παρά τις ασύλληπτες γνωστικές και τεχνολογικές ανατροπές που συνεπάγεται, οδηγεί τελικά στη συνειδητοποίηση των γνωστικών μας ψευδαισθήσεων;

Είσοδος ελεύθερη και ζωντανά στο διαδίκτυο https://bit.ly/2XtsKJq