ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

9/3/22

Η Εθνική Ένωση Αρχιτεκτόνων της Ουκρανίας κάλεσε τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων να ανακαλέσει τη συμμετοχή της Ρωσίας από τον παγκόσμιο θεσμό, μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

«Απαιτούμε να στερηθεί η Ρωσία τη συμμετοχή της στην UIA», έγραψε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Ουκρανίας (CANY) Ολεξάντρ Τσιζέφσκι σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) Χοσέ Λούις Ντελγκάντο και ζήτησε από την UIA – έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που εκπροσωπεί παγκόσμιους αρχιτέκτονες σε περισσότερες από 100 χώρες – να «καταδικάσει σθεναρά και κατηγορηματικά τις εγκληματικές ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης» μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Η UIA σε δήλωσή της εξέφρασε την “ακλόνητη αλληλεγγύη της σε όλους όσους επηρεάστηκαν” αλλά ο Τσιζέφσκι ζήτησε από την οργάνωση να προχωρήσει παραπέρα και να αποβάλει την Ένωση Αρχιτεκτόνων της Ρωσίας από τον διεθνή οργανισμό.«Όσοι δεν καταδικάζουν τις ενέργειες της Ρωσίας τους υποστηρίζουν», είπε ο Τσιζέφσκι. «Υποστηρίζουν ένα έγκλημα εναντίον όλης της ανθρωπότητας, ασυμβίβαστο με τους ανθρωπιστικούς στόχους της UIA. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η UIA πρέπει να αποφασίσει για την ένταξη της Ρωσίας -συνέχισε. Αν κάνουμε τα στραβά μάτια στην παθητική τους θέση, θα συνταχθούμε και με τον εχθρό, με την καταστροφή των ανθρώπινων αξιών».

Η Εθνική Ένωση Αρχιτεκτόνων της Ουκρανίας κάλεσε επίσης τα εθνικά αρχιτεκτονικά ιδρύματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να καταδικάσουν την εισβολή. «Επιπλέον, η σιωπηλή και παθητική θέση των Ενώσεων Αρχιτεκτόνων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δείχνει την υποστήριξή τους στον φονικό πόλεμο κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Τσιζέφσκι.

 

Πηγή: Dezeen