ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΧΝΩΝ MAXXI ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 16/2/22

Διαγωνισμό για την επέκταση και την ανανέωση με γνώμονα τη βιωσιμότητα του διακεκριμένου με το βραβείο RIBA Stirling, μουσείου MAXXI – έργο της Zaha Hadid Architects – στη Ρώμη, έχει προκηρύξει το Ίδρυμα MAXXI. Πρόκειται για μια διώροφη πολυλειτουργική επέκταση στη βόρεια πλευρά του μουσείου η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο έργο ανάπλασης του υπάρχοντος κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, το Grande MAXXI Master Plan. Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2026.

Σύμφωνα με τη προκήρυξη η επέκταση θα πρέπει να επιδιώξει την καλύτερη ευθυγράμμιση του μουσείου με αυτό που περιγράφει ως «νέο κόσμο».«Περισσότερο από δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα στο κοινό, το σχεδιασμένο από την αρχιτέκτων Ζαχά Χαντίντ “Εθνικό Μουσείο Τεχνών του 21ου αιώνα MAXXI”στη θέση των πρώην στρατώνων του 19ου αιώνα στη Ρώμη σκοπεύει να αντιμετωπίσει την πρόκληση που αντιπροσωπεύει μια περαιτέρω καινοτομία η οποία χαρακτηρίζεται από τη βιωσιμότητα και τις τελευταίες τεχνολογίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «Το μουσείο, το οποίο έχει επιτύχει σημαντικά ορόσημα στη συμμετοχή, τη διεθνή φήμη και τη σταθερή διαχείριση, έχει αναπτύξει το Master Plan Grande MAXXI για να αντιμετωπίσει τον «νέο κόσμο» όπως αυτός διαμορφώνεται από σημαντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις».

Η επέκταση ονομάζεται MAXXI Hub και αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του Grande MAXXI Master Plan. Θα συνδεθεί με το υπάρχον μουσείο μέσω μιας πράσινης στέγης. Στο πλαίσιο των σχεδίων για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του υπάρχοντος μουσείου θα τοποθετηθούν στην οροφή του περίπου 3.000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών.Ένας νέος δημόσιος χώρος πρασίνου, με το όνομα MAXXI Green, θα δημιουργηθεί επίσης, προσφέροντας χώρο για εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις και λαχανόκηπους για την καλλιέργεια τροφίμων για τα εστιατόρια του μουσείου.

Η προθεσμία για τον διαγωνισμό είναι η 13η Μαΐου 2022 και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 12 Ιουλίου 2022, πριν ξεκινήσει η κατασκευή στις αρχές του 2023. Εκτός από τη σύμβαση σχεδιασμού, ο νικητής θα λάβει 30.000 € (25.000 £).