ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΠΑΝΟ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 10.12/21

Mία τεράστια διαφήμιση της ιταλικής εταιρείας Bottega Veneta έχει αναρτηθεί και καλύπετει την πρόσοψη της εκκλησίας Santa Maria della Salute διάσημη ανά τον κόσμο που δεσπόζει στην αριστερή έξοδο του Μεγάλου Καναλιού εκεί όπου άλλοτε βρίσκονταν τα τελωνεία της Βενετίας. Η συγκεκριμένη εκκησία, μπαροκ ρυθμού, χτισμένη σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Παναγία για την απελευθέρωση της πόλης από την πανούκλα του 1630–31, είναι ένα μπαρόκ κερκότοπο από αετώματα, παραστάδες, αγάλματα και ειλητάρια.

Δεν είναι όμως μόνο η συγκεκριμένη εκκλησία που αναρτά παρόμοιες διαφημίσεις στην πρόσοψή της. Και άλλες (San Moisè, της Santa Maria della Pietà και του San Geremia) σε όλη την πόλη έχουν δεχτεί διαφημιστικές πινακίδες για τα πάντα, από πρόσφατα μοντέλα κινητών τηλεφώνων μέχρι ακριβά κοσμήματα, προκαλώντας την οργή  όλων εκείνων που αμφισβητούν την εμπορευματοποίηση των μνημείων της Βενετίας – φαινόμενο που παρατηρείται για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο λόγος που επικαλούνται οι κρατικές αρχές (δημοτικό συμβούλιο Βενετίας, περιφέρεια κά) είναι  η άναγκη για συχνή συντήρηση των ιστορικών κτιρίων λόγω της καθίζησης και της αυξανόμενης υγρασίας. Οι εταιρείες που διαφημίζονται χρηματοδοτούν αυτές τις εργασίες. Το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας είχε στο παρελθόν ισχυριστεί ότι χωρίς τις διαφημίσεις δεν θα ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσει τη συντήρηση των κτιρίων.

Οι αρνητές αυτής της επιλογής παραπέμπουν στη  νομοθεσία η οποία ορίζει ότι απαγορεύεται η προβολή διαφημίσεων σε κτίρια «προστατευόμενα ως πολιτιστικά αγαθά», με την επιφύλαξη ότι οι διαφημίσεις μπορούν να επιτρέπονται εάν και μόνο, δεν βλάπτουν την εμφάνιση, τη διακόσμηση ή τη δημόσια χρήση των εν λόγω ακινήτων. “Η εκτεταμένη και παρατεταμένη εμπορευματοποίηση των χώρων λατρείας δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί»-λένε και αναρωτιούνται γιατί  ο αυξημένος τουριστικός φόρος που επιβλήθηκε δεν χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των εκκλησιών. Ως εναλλακτικές λύσεις προτείνονται οι διακριτικές πινακίδες με την επωνυμία της χορηγού εταιρείας τοποθετημένες σε χώρους που δεν προκαλούν, η διοργάνωση εκδηλώσεων στους χώρους του ιστορικού κτιρίου απο τους χορηγούς- δραστηριότητες που κάθε άλλο εμπίπτουν στις διαφημιστικές επιλογές εταιρειών αυτού του μεγέθος.

H μεγάλης κλίμακας διαφήμιση σε μνημεία στη Βενετία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία περίπου. Το 2010, μια γιγαντιαία διαφημιστική πινακίδα που διαφημίζει την Coca-Cola και την Bulgari εμφανίστηκε στο Παλάτι των Δόγηδων (Ducal Palace), προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Art, με υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένου του αρχιτέκτονα Norman Foster και των επικεφαλής μουσείων στη Βοστώνη, τη Δρέσδη, τη Στοκχόλμη και το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, κατήγγειλαν στις αρχές της Βενετίας την «παραβίαση» ιστορικών κτιρίων.

Πριν από μια δεκαετία, η Ρώμη επίσης σχολιάστηκε αρνητικά για τις εμπορικά χορηγούμενες αποκαταστάσεις της. Να θυμίσουμε ότι ο καθαρισμός του Κολοσσαίου, έργο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία υποδημάτων υψηλής ποιότητας Tod’s. «Βλέπουμε ήδη ότι μεγάλο μέρος της κεντρικής Ρώμης αρχίζει να μοιάζει με την Times Square», είπε στο BBC ο Darius Arya, αρχαιολόγος επικεφαλής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ρωμαϊκού Πολιτισμού. Για τα έργα αποκατάστασηςτης Αιώνιας Πόλης έχουν ενδιαφερθεί και συμετάσχει πολυτελείς οίκοι μόδας όπως, για παράδειγμα, ο Fendi με τη συνεισφορά του 2,2 εκατ. ευρώ στον καθαρισμό της Φοντάνα ντι Τρέβι το 2013.)

Με πληροφορίες από Apollo magazine