ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ !

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΠΑΡΙΣΙ – Βιβλιοπώλες, εκδότες και συγγραφείς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι κλείνουν τα βιβλιοπωλεία, ενώ μένουν ανοικτά τμήματα πώλησης βιβλίων στα μεγάλα καταστήματα και σούπερ-μάρκετ. To ίδιο και οι δήμαρχοι 28 πόλεων της Γαλλίας που με κοινή ανακοινωσή τους ζητούν ν΄ανοίξουν τα μαγαζιά κάθε γειτονιάς και καλούν σε ανυπακοή τους καταστηματάρχες της περιοχής τους.

Έτσι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας  με το σύνθημα «Το βιβλίο είναι τροφή του πνεύματος» πήρε μεγάλη έκταση και εντυπωσιακές ήταν οι ουρές των πολιτών την Παρασκευή, έξω από τα μικρά βιβλιοπωλεία. Αν και πέτυχαν τελικά να κλείσουν τα τμήματα βιβλίου στα σουπερ-μάρκετ, ο αγώνας τους συνεχίζεται μέσω «κοινής πρωτοβουλίας δημάρχων για το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων», όπως δηλώνει σήμερα στην Εφημερίδα της Κυριακής (JDD), η δήμαρχος Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Οι ιδιοκτήτες μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων, αλλάζουν τις μεθόδους πώλησής τους καθώς αποφασίζουν να κλείσουν τις πόρτες τους για άλλη μια φορά καθώς η Γαλλία μπαίνει στο δεύτερο κλείδωμα.

Θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε ως μια μικρή νίκη, αλλά αυτό που απαιτούν [ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων] είναι το άνοιγμα ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων με πλήρη σεβασμό των προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια όλων”,  γράφουν στο Facebook οι ιδιοκτήτες του Librairie Bulle in Mans.

Εντωμεταξύ, το διάσημο γαλλικό βραβείο Goncourt για το βιβλίο που αρχικά επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 10 Νοεμβρίου, θα καθυστερήσει μετά το κλείσιμο των βιβλιοπωλείων ε ένδειξη αλληλεγγύης. Η ανακοίνωση του βραβείου Goncourt συνήθως οδηγεί σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων βιβλίων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μάιρε είπε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει σε 15 ημέρες εάν θα επιτραπεί στις μικρές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά κατά τη διάρκεια του κλειδώματος.

Ο αγώνας των βιβλιοπωλείων για επιβίωση

Το Shakespeare and Co., το διάσημο βιβλιοπωλείο αγγλόφωνου βιβλίου στο Παρίσι που βρίσκεται κοντά στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ, δήλωσε ότι οι πωλήσεις του μειώθηκαν σχεδόν κατά 80% από τον Μάρτιο.”Είναι αλήθεια ότι, όπως πολλές ανεξάρτητες επιχειρήσεις, παλεύουμε, προσπαθώντας να δούμε μια διέξοδο  κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν λειτουργούσαμε με απώλεια”, αναφέρει το κατάστημα στον ιστότοπό του. Ζητά από τους πελάτες να προχωρήσουν σε online παραγγελίες και ενημερώνει ότι ξεκινά πρόγραμμα για το 2021, με ετήσια συνδρομή για την αποστολή δεμάτων από το Παρίσι.

Το Librairie de Passages στη Λυών, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα σύστημα παραλαβής να παραγγελιών βιβλίων, από Δευτέρα έως Σάββατο, κατά τη διάρκεια του κλειδώματος και μέσω του ιστότοπου του θα επιτρέπει στους πελάτες να ανακαλύψουν νέα βιβλία  από τα αποθέματά του.

Στη Μασσαλία, το βιβλιοπωλείο l’Odeur du Temps, ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι θα πουλά  βιβλία στην πόρτα του σε όσους περνούν από ΄κει για την “καθημερινή τους βόλτα”.

Το Book in the Bar στο Aix-en-Provence είπε στα κοινωνικά μέσα ότι θα ήταν σε θέση να λαμβάνουν παραγγελίες παράδοσης βιβλίων μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου κατά τη διάρκεια του κλειδώματος.

“Δεν θα σας εγκαταλείψουμε” σχολίασε σε ανάρτησή του χρήστης  του Facebook.

 

Με πληροφορίες απο DW και Euronews

σχετικά άρθρα:

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ