ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΗ ΠΛΕΟΝ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 9/3/22

Η Διάσκεψη Διευθυντών Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου αποφάσισε να μη γίνονται δεκτά ρωσικά κρατικά ιδρύματα και υπηρεσίες στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου και να προσκαλέσει, με δωρεάν συμμετοχή, εκδότες και συγγραφείς από την Ουκρανία.

Η Διάσκεψη σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει έντονα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επισημαίνει ότι “ως δημιουργός πλατφόρμας όπου εκδότες, συγγραφείς, πράκτορες, μεταφραστές και εικονογράφοι μπορούν να αλληλεπιδρούν και όπου εκτιμάται η ελεύθερη έκφραση και οι κριτικές φωνές, αποδοκιμάζουμε κατηγορηματικά τη χρήση βίας από το ρωσικό καθεστώς. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε ούτε σιωπηλοί ούτε αδιάφοροι για τη μετατροπή της Ουκρανίας από τη Ρωσία σε πεδίο δολοφονίας. Ως εκ τούτου, αποφασίζουμε να αναστείλουμε τις επαφές με ρωσικά κρατικά ιδρύματα και υπηρεσίες και προσκαλούμε εκδότες και συγγραφείς από την Ουκρανία να εκθέσουν στις εκθέσεις μας χωρίς κόστος.”

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου της Μπολόνια, της Φρανκφούρτης, της Βαρσοβίας, της Πράγας, των Βρυξελλών, της Γουαδαλαχάρας, της Ιερουσαλήμ, του Γκέτεμποργκ, του Σάο Πάολο, της Μπογκοτά, της Ταϊπέι, της Σεούλ, της Λειψίας και της Βουδαπέστης.

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των αιτημάτων για την επιβολή και πολιτιστικών κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με αφορμή τον πόλεμο που έχουν υποβάλει ουκρανικοί φορείς (Ουκρανικό Ινστιτούτο, Ακαδημία Κινηματογράφου Ουκρανίας) προς τους πολιτιστικούς οργανισμούς της Δύσης  (φεστιβάλ κινηματογράφου, διεθνείς εκθέσεις και γενικότερα συνεργασίες σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις)