ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ OPEN PLAN ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη

O κρατικός συγκεντρωτισμός και παρεμβατισμός σ’ όλο του το μεγαλείο! Συνεχίζει  ακάθεκτη η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ  με εργαλείο το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου να εξαγγέλλει και να οργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες, παραστάσεις και ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς προκειμένου να προσθέτει έργα στις υπουργικές ημέρες της, και «τζάμπα» πολιτισμό, τη στιγμή που ΟΛΑ στο χώρο καταρρέουν και οι ασχολούμενοι με αυτόν,  ιδιαίτερα οι νεότεροι έρχονται αντιμέτωποι με το απόλυτο κενό.

411 κρούσματα κορωναϊού ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές και την ίδια στιγμή το Φεστιβάλ, με μακροσκελή ανακοίνωσή του, μας πληροφόρησε με στόμφο, όπως πάντα, για τα βαρύγδουπα που μας ετοιμάζει:

«για πρώτη φορά στην ιστορία του επεκτείνει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου με μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες, για τις οποίες δανείζεται τον γνωστό αρχιτεκτονικό όρο Open Plan: Ανοιχτός σχεδιασμός, ανοιχτός χώρος, ροή, ελευθερία σκέψης, ελευθερία κίνησης. Όπως ακριβώς και με τους open plan χώρους, έτσι και η σειρά δράσεων, που εγκαινιάζει το Φεστιβάλ, απελευθερώνει έναν καινούργιο τρόπο συνύπαρξης, που καταργεί τα τείχη και τις οριοθετήσεις.”

Τώρα κατά πόσο μπορεί να αναπτυχθεί η ελεύθερη σκέψη με επιδοτούμενα και οργανωμένα  από το κράτος  masterclass, παραστάσεις, webinars και να παραχθούν πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα–από επαγγελματίες καλλιτέχνες, αλλά και το ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών  στους οποίους απευθύνονται, αυτό μόνο ηγετικά πολιτιστικά στελέχη των ανώτατων σοβιέτ θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν πώς επιτυγχάνεται.

Όλα θα γίνουν δωρεάν (τσάμπα) λέει το Φεστιβάλ. Με άγνωστη την επιδεινούμενη εξέλιξη της πανδημίας αντλούνται χρήματα από τον κρατικό κορβανά όταν η κατάσταση στα νοσοκομεία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, τα σχολεία υπολειτουργούν χωρίς υποδομές για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες, το Φεστιβάλ –κρατικός φορέας με διορισμένη διοίκηση από την εκάστοτε κυβέρνηση –μιλά εξ ονόματός της παρούσης  και φροντίζει, μεταξύ άλλων, για τους καλλιτέχνες ώστε «να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στη φετινή δύσκολη συγκυρία και να καλλιεργήσουν τα εργαλεία τους»(!) Δείτε τη διατύπωση:

Με δωρεάν συμμετοχή για όλους, το Open Plan απαντά σε τρεις βασικές στοχεύσεις που διαπνέουν τη συνολική διαμόρφωση του προγράμματος. Πρώτον, μας προετοιμάζει για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ για το καλοκαίρι του 2021, ξεκινώντας από δύο κύκλους που είχαν ήδη ανακοινωθεί στον αρχικό σχεδιασμό του 2020 και εστιάζουν στην πειραματική και ηλεκτρονική μουσική (Chronotopia σε συνεργασία με το βερολινέζικο Φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής CTM και το Goethe Institut Athen) και στη hip hop και street dance κουλτούρα (Layers of Street). Δεύτερον, φέρνει στο προσκήνιο το Αρχαίο Δράμα και το συνδέει με τη σύγχρονη δημιουργία και την καθημερινή πρακτική. Τρίτον, το πρόγραμμα απαντά στην ανάγκη των καλλιτεχνών (σκηνοθετών, χορευτών, ηθοποιών, χορογράφων, μουσικών, δραματουργών κ.ά.), να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στη φετινή δύσκολη συγκυρία και να καλλιεργήσουν τα εργαλεία τους. Το Open Plan απευθύνεται όμως και στο ευρύτερο κοινό κάθε ηλικίας, και μας ενθαρρύνει να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα. Γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή και βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική αναζήτηση ως ανοιχτά πεδία έκφρασης για όλους, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλλιέργεια ενός ενεργητικού και συμμετοχικού Κοινού, που συνδιαμορφώνει την καλλιτεχνική ταυτότητα του Φεστιβάλ. 

Για την υλοποίηση των δράσεων αυτών, ενεργοποιείται ο Χώρος Β της Πειραιώς 260, μια κίνηση συμβολική για τον κόσμο του Πολιτισμού, που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

Το Open Plan, λοιπόν, θα έχει:

Οpen Plan for Artists / Long weekends με εντατικά, τριήμερα masterclasses στην Πειραιώς 260 για επαγγελματίες του χώρου  με κορυφαίους δημιουργούς απ’ όλο τον κόσμο. Τα Long Weekends θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο. Τα ονόματα των προσκεκλημένων δημιουργών θα αποκαλύπτονται σταδιακά με τη δημοσίευση ξεχωριστών open calls.

Layers of Street – Η  ενότητα αυτή  φέρνει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου το hip hop και τη street dance κουλτούρα για να γνωρίσουμε χορευτές που διαπρέπουν στα συγκεκριμένα χορευτικά είδη. Θα οργανωθεί πενθήμερο εργαστήριο τεχνικής, αυτοσχεδιασμού και ερμηνείας για επαγγελματίες χορευτές και χορεύτριες χορού από τον Γάλλο χορογράφο Kader Attou διευθυντή του Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου La Rochelle.

ΚΥΚΛΟΣ CHRONOTOPIA σε συνεργασία με το Φεστιβάλ CTM του Βερολίνου και του Goethe-Institut Athen με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης πειραματικής και ηλεκτρονικής μουσικής. Προβλέπονται  «εργαστήρια, δράσεις δικτύωσης, διαλέξεις, συναυλίες και club nights με όχημα τον διάλογο ανάμεσα σε ποικίλες φόρμες και μέσα, που υπερβαίνουν τα όρια μεταξύ μουσικών και αισθητικών ειδών.»(τέλη Νοεμβρίου)

Αντηχήσεις / Echoes – Εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής σύνθεσης με τον Άκη Σίνο και την Anke Eckardt

Ancient Future Solo – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού για εφήβους με τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου

«Morphés» – Εργαστήριο μόδας εμπνευσμένο από τη μορφή της Ιφιγένειας με την Ιωάννα Κουρμπέλα (Νοέμβριος-Δεκέμβριος)

Αναλυτικά το σκεπτικό και το πρόγραμμα εδώ