CLAUDIO PEREZ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ο φωτογράφος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Claudio Pérez επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμμετοχή του στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης και οργανώνει ένα masterclass και μία προβολή προβολή του ντοκιμαντέρ “The city of photographers”.

Το masterclass θα γίνει την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020, στις 19:00, στο MOMusΜουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης) Ο Claudio Pérez θα αναφερθεί στο σύνολο του έργου του που διατρέχει την πρόσφατη κοινωνική και πολιτική ιστορία της χώρας: από τη φωτογραφία της περιόδου του αντιδικτατορικού αγώνα, τη συγκρότηση αρχείου με εικόνες των αγνοουμένων της χούντας και τη δημιουργία της εμβληματικής εγκατάστασης «Ο τοίχος της μνήμης» στη γέφυρα Bulnés του Σαντιάγο (2001), μέχρι τις πιο πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα. Η παρουσίαση θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σημασία της φωτογραφίας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, το ρόλος της φωτοδημοσιογραφίας σήμερα, την εποχή της ψηφιακής εικόνας και των κοινωνικών δικτύων. (στα ισπαντικά με ταυτόχρονη διερμηνεία).

Η προβολή του ντοκιμαντέρ “The city of photographers”, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος), αποτυπώνει τον ρόλο των φωτογράφων στον αγώνα ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς στη Χιλή.

Μετά την προβολή, ο Claudio Pérez θα παρουσιάσει φωτογραφίες από την εν εξελίξει δουλειά του στη Χιλή, τη στιγμή που η βιαιότητα επικρατεί υπό την επίφαση της δημοκρατίας και της τήρησης του «γράμματος του νόμου» και θα εξηγήσει τον ρόλο των φωτορεπόρτερ στην καταγγελία του καθεστώτος. (στα ισπανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία για 50 άτομα).

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν την ψηφιακή φόρμα συμμετοχής:

Ο Claudio Pérez γεννήθηκε στο Σαντιάγκο της Χιλής και για τέσσερα χρόνια ζούσε στη Βραζιλία. Είναι δημιουργός ορισμένων από τις πιο εμβληματικές εικόνες του αντιδικτατορικού αγώνα στη Χιλή τη δεκαετία του ’80. Από το 1983, έχει εργαστεί σε φωτογραφικό ντοκιμαντέρ σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική για λογαριασμό μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στο Stern και Der Spiegel (Γερμανία), στο Folket I Bild Kulturfront (Σουηδία), στο Le Monde 2 και στο Libération (Γαλλία), στο Dutzy Format (Πολωνία), στο Tiempo (Ισπανία), στο Gatopardo (Κολομβία) (Μεξικό), Newsweek και Bloomberg Markets (ΗΠΑ).

Εκτός από φωτοδημοσιογράφος δραστηριοποιείται ακόμη ως εκδότης, επιμελητής εκθέσεων, καθηγητής φωτογραφίας, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι επίσης συνιδρυτής των φωτογραφικών πρακτορείων Cono Sur και ΙΜΑ. Ακόμη, αγωνίζεται για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων της χώρας, εικονογραφεί τη ζωή και τα έθιμά τους, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θέση τους μέσα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Χιλής. Ο Claudio έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και το έργο του βρίσκεται σε μουσειακές συλλογές στη Θεσσαλονίκη και σε ιδιωτικές. Έχει λάβει διεθνή βραβεία και σημαντικές υποτροφίες, όπως το Ίδρυμα Hasselblad της Σουηδίας και το Ταμείο Τέχνης και Πολιτισμού Χιλής. Έχει εκδώσει εταιρικά βιβλία για μεγάλες εταιρείες της Χιλής, όπως η Codelco Chile, η Complejo Portuario Mejillones, το Hotel Kunza, τα Antofagasta Minerals και το Central de Restaurantes Aramark.

 

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι)

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19:00

 

Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος)

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19:00