ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΟΡΡΕΡ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Στην πλατεία Αγίου Μάρκου της Βενετίας, απέναντι από την ομώνυμη Βασιλική, ο Fabrizio Plessi(1940-) πρωτοπόρος της τέχνης του βίντεο από τη δεκαετία του 60,  εγκατέστησε μια σειρά από χρυσούς ψηφιακούς καταρράκτες στα παράθυρα του μουσείου Κορρέρ. Είναι η “Χρυσή Εποχή” όπως τιτλοφορείται η δημόσια έκθεση, η οποία διαρκεί έως τις 2 Νοεμβρίου και διοργανώθηκε με τη συνεργασία του οίκου Ντιόρ για να γιορταστεί η μεγάλη πολιτιστική ιστορία της Βενετίας καθώς η πόλη επανέρχεται σιγά – σιγά μετά από μήνες κλειδώματος. Παράλληλα, όμως το φωτεινό έργο που πλημμυρίζει με φως την πλατεία του Αγίου Μάρκου το σούρουπο, θέλει να υπενθυμίσει -εξ ου και ο τίτλος – ο μεγαλείο και τη μεγαλοπρέπεια των μυθολογικών και μακρινών εποχών, αλλά και τα βυζαντινά ίχνη στα ψηφιδωτά και την αρχιτεκτονική των οποίων η πλατεία του Αγίου Μάρκου  πρωτοστατεί. Ωστόσο, σε αυτόν τον υγρό χρυσό, σχεδόν απτό στη ροή του, χάνουν τη συνέπεια και διαλύονται οι αναγραφόμενες δύο λέξεις – βασικές για την ιστορία της Βενετίας:  Pax Tibi (ειρήνη πάνω σου) όπως διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο που κρατά το διάσημο χάλκινο γλυπτό λιοντάρι της πλατείας – σύμβολο της Σερενίσιμα – ανάμεσα στα πόδια του.

Το παρελθόν της ιστορίας και το παρόν της  τεχνολογίας φαίνεται να συναντιούνται στην ωραιότερη πλατεία του κόσμου και το σημείο επαφής έγκειται στην ειρήνη που εισηγείται ο Plessi στο έργο του μετά από μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μια απάντηση στο σήμερα, επομένως κι ένα αφιέρωμα στην πόλη της Βενετίας που καλωσόρισε κάποτε τον δεκατετράχρονο Plessi και διαμόρφωσε το πνεύμα του, σε σημείο να γίνει για αυτόν «μια κατάσταση νου». Γι΄ αυτό άλλωστε και το νερό αποτελεί βασικό θέμα της τέχνης του από τη δεκαετία του ΄60 μέχρι και σήμερα.

Με το έργο αυτό επιβεβαιώνεται  για μένα η αξία της δημόσιας τέχνης» λέει ο Plessi. «Ήθελα να δώσω σε όλους το μήνυμα απόλυτου φωτός και ελπίδας. Ο χρυσός, για μένα, δεν συμβολίζει τον πλούτο και την πολυτέλεια, αλλά ένα διαχρονικό, ανθεκτικό υλικό που έχει αποδειχθεί ότι διαρκεί. Η δημιουργία του έργου με τους καταρράκτες δεν ήταν μόνο μια θεαματική τεχνολογική εγκατάσταση αλλά και μια εργασία ηθικής. Ο Dior προσελκύσθηκε από αυτό. Θελήσαμε να το παρουσιάσουμε στο κοινό.

Το ψηφιακό έργο του χρυσού στα παράθυρα του Κορρέρ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αναδρομικής έκθεσης του 80χρονου καλλιτέχνη που σχεδιάζεται να γίνει αργότερα το φθινόπωρο στη Galleria Internazionale d’Arte Moderna di Ca’Pasero αλλά η έναρξη δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Video