ΧΡΥΣΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΣΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ RAUMLABORBERLIN ΑΠΕΝΕΙΜΕ Η 17η ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 31/8/21

Το Χρυσό Λιονάρι  απονεμήθηκε στα Eνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την καλύτερη εθνική συμμετοχή στη 17η Μπεννάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας  και η συλλογικότητα Raumlaborberlin βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στην κατηγορία των καλύτερων συμμετεχόντων για την εγκατάστασή τους “Instances of Urban Practice”.

Το περίπτερο των Eνωμένων Αραβικών Εμιράτων παρουσιάζει  στο Αρσενάλ μια πρωτότυπη δομή μεγάλης κλίμακας που δημιουργήθηκε από ένα φιλικό προς το περιβάλλον τσιμέντο κατασκευασμένο από ανακυκλωμένη βιομηχανική άλμη. Γνωρίζοντας ότι το τσιμέντο Portland αντιπροσωπεύει το 36% όλων των εκπομπών που σχετίζονται με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες και το 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών CO2, οι επιμελητές Wael al Awar και Kenichi Teramoto παρουσιάζουν μια έρευνα που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο το αλάτι και οι ανόργανες ενώσεις που βρέθηκαν στην περιοχή  Sabkha των EΑΕ θα μπορούσε να δράσει στην ανάπτυξη ανανεώσιμων δομικών υλικών.

Με Χρυσό Λιοντάρι βραβεύτηκε και η συλλογικότητα Raumlaborberlin. Η κριτική επιτροπή απένειμε στους εννέα άνδρες και γυναίκες το βραβείο στην κατηγορία των καλύτερων συμμετεχόντων για την εγκατάσταση τους “Instances of Urban Practice”, για τη συλλογική προσέγγιση του θέματος που υποστηρίζει τη συμμετοχή και την κοινή ευθύνη σε  δύο έργα “ευφάνταστης αστικής ανάπλασης”.

Η εγκατάσταση που παρουσιάζουν δίνει δύο παραδείγματα για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν “κοινόχρηστοι χώροι για πειραματισμούς και εξερεύνηση άγνωστου μέλλοντος”. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το “Instances of Urban Practice” αναφέρεται σε δύο τοποθεσίες στο Βερολίνο, συγκεκριμένα στο Floating University στη λεκάνη συλλογής όμβριων υδάτων του πρώην αεροδρομίου Tempelhof και στο House of Statistics στην Aλεξάντερπλατζ. Από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2018, το γραφείο δημιούργησε το Floating University ως ένα πείραμα για την από κοινού εκμάθηση. Φοιτητές και ερευνητές πειραματίστηκαν εκεί με νέες ιδέες για την αστική αρχιτεκτονική ή πραγματοποίησαν εργαστήρια. Το έργο στο House of Statistics περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες του τρόπου χρήσης του κενού κτιρίου.