ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΟΛΚΑΣ: Κάναμε τόσοι πολλοί, τόσο λάθος;

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

‘Ισως να υπάρχουν κι εμείς να μη τα έχουμε προσέξει. Ο λόγος για άρθρα  διανοουμένων μας σχετικά με τις συνθήκες ζωής που βιώνουμε κι εκείνες που αναμένεται να ζήσουμε. Να, λοιπόν, κάτι που μας έρχεται από τη μακρυνή Μελβούρνη – ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του συγγραφέα Χρήστου Τσιόλκα που με τον τίτλο “Were so many of us wrong?” δημοσιεύτηκε στη Sydney Morning Herald, στις 3 Απριλίου 2020. Είδαμε την  αναδημοσίευση στην ιστοσελίδα  bookpress.gr σε μετάφραση Ελένης Κορόβηλα.

Γράφει, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας:

«…Ανησυχώ για την υπέρβαση των κρατικών εξουσιών στην αντιμετώπιση του ιού. Είναι απαραίτητη, είναι ιατρικά και επιστημονικά επιβεβλημένη, αλλά τα μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου που εφαρμόζονται είναι βαθιά ανελεύθερα. Άπαξ και θεσπιστούν τέτοια μέτρα ίσως είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφούν. Με συγκλονίζει πόσο μικρή βαρύτητα έχει η έννοια της ελευθερίας για τους συνομηλίκους μου. Για μένα μια διαδικασία πολιτικής αφύπνισης ήταν οι πολιτικές για το AIDS. Ορισμένα από τα ωραιότερα βιβλία και έργα τέχνης της δεκαετίας του 1980 προήλθαν από την προκλητικότητα και την αντίσταση στη δαιμονοποίηση των φορέων και τις απόπειρες κρατικού ελέγχου πάνω στα σώματα των ανθρώπων. Αυτή η καχυποψία απέναντι στο κράτος –στα δικαστήρια, στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία και στον στρατό, στη γραφειοκρατία και στις εξουσίες της– φαίνεται να μην απασχολεί ιδιαίτερα μια σημερινή γενιά συγγραφέων και καλλιτεχνών.»

«Ένα αντίστοιχο σοκ ήταν η σχεδόν αποσιώπηση των ευθυνών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Άλλες κυβερνήσεις έχουν κάνει λάθη ή έχουν αναγκαστεί να αναδιπλωθούν από αρχικές τους αποφάσεις, αλλά το ΚΚΚ υπήρξε ο χειρότερος υποκριτής σε αυτή τη σύντομη ιστορία του COVID-19. Στην αρχική τους απερισκεψία να κάνουν ότι δεν βλέπουν τις συνθήκες εκείνες που επέτρεψαν την επώαση της νόσου όπως και στην τρομακτική καταπίεση που επεβλήθη στους ίδιους τους πολίτες τους στη συνέχεια…»

Δείτε την αναδημοσίευση εδώ