ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ (676 εκ. δολ.) ΜΕ ΑΣΙΑΤΕΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΑΚΛΟΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 17/11/21

Η συλλογή Μακλόου (Macklowe) πρόσφερε το εντυπωσιακό ποσόν των 676 εκατομμυρίων δολαρίων στον οίκο Sotheby’s και αποτέλεσε την πιο πολύτιμη πώληση στην ιστορία του διεθνούς οίκου δημοπρασιών.

Η πώληση 35 έργων – μέρους της  περίφημης συλλογής σύγχρονης τέχνης- είναι το αποτέλεσμα του πικρού διαζυγίου του ζεύγους Μάκλοου που μετά από 60 χρόνια γάμου προχώρησαν σε διαζύγιο μ’ έναν επίπονο και δημόσιο δικαστικό αγώνα. Η δημοπρασία της συλλογής ορίστηκε από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης ως μέρος του διαζυγίου μεταξύ του κατασκευαστή ακινήτων Χάρι Μάκλοου και της πρώην συζύγου του Λίντας,  εντολοδόχου του μουσείου της συλλογής. Τα 35 κομμάτια που προσφέρθηκαν τη Δευτέρα αναμενόταν να αποφέρουν μεταξύ 444 – 619 εκ. Ωστόσο, καλλιτέχνες όπως ο Mαρκ Ρόθκο, ο Aλμπέρτο Τζιακομέττι και ο Τζάκσον Πόλλακ ξεπέρασαν τις προβλέψεις και συγκέντρωσαν εντυπωσιακά ποσά ανεβάζοντας τις πωλήσεις στα 676,1 εκ.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν το No. 7 του Ρόθκο (1951), που αγόρασε πελάτης του προέδρου του Sotheby’s Asia για 82,5 εκ. Ο καμβάς, ύψους οκτώ ποδιών, με οριζόντιες ζώνες ροζ, κίτρινου και πορτοκαλί, που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ πριν σε δημοπρασία, αναμενόταν να αποφέρει έσοδα 70 έως 90 εκ. Δεν κατάφερε όμως να σημειώσει νέο ρεκόρ δημοπρασίας για τον αφηρημένο εξπρεσιονιστή, του οποίου η κορυφαία τιμή είναι 86,9 εκ.

Το Le Nez (1947) του Τζιακομέττι, ένα στοιχειωμένο γλυπτό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με χάλκινο κεφάλι και μια εξαιρετικά μακρυά, μυτερή μύτη, με χαμηλή εκτίμηση των 70 εκ. έφτασε  τελική τιμή (με τις χρεώσεις) στα 78,4 εκ.  Μετά την πώληση, ο Justin Sun, ο διευθύνων σύμβουλος της BitTorrent και κινέζος επενδυτής κρυπτονομισμάτων που ήταν ο υποβάλλων προσφορά για το NFT των 69,3 εκ. του Beeple, έγραψε στο Twitter ότι ήταν ο αγοραστής του γλυπτού. Ο οίκος Sotheby’s είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει ότι ο αγοραστής προερχόταν από την Ασία.

Σε ισχύ, οι Ασιάτες πλειοδότες απέκτησαν επίσης έργα των ντε Κούνιγνγ, Μάρτιν και Ρίχτερ.

Το Pollock’s Number 17, 1951, ένας πίνακας με μαύρους στροβίλους που μοιάζουν με  περίπλοκη δοκιμή Rorschach, ήταν μια έκπληξη. Πουλήθηκε για 61,6 εκ., συντρίβοντας την υψηλή εκτίμηση των 35 εκ.  και ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του καλλιτέχνη των 58,3 εκ.

Ο “χωρίς τίτλο” πίνακας του Cy Twombly, πλάτους 18 ποδιών, με κόκκινα λουλούδια που στάζουν σε ανοιχτό πράσινο φόντο, πωλήθηκε για 58,8 εκ., στο πάνω άκρο της εκτίμησης από 40 έως 60 εκ. Δύο πίνακες του Άντυ Γουόρχωλ βρέθηκαν επίσης μεταξύ των δέκα κορυφαίων πωλήσεων:το Nine Marilyns (1962) πούλησε στον εγγυητή του για 47,4 εκ., έναντι του εκτιμώμενου εύρους από 40 – 60 εκ.