ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ “ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ” ΤΟΥ ΕΡΜΙΤΑΖ Η ΕΚΘΕΣΗ “ΡΑΦΑΗΛ” ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 14/3/22

H Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας απέσυρε από τον κατάλογο έργων της έκθεση «Ραφαήλ» ένα από τα σημαντικότερα δάνεια που είχε αρχικά συμπεριλάβει: Το σπουδαίο έργο «Η Αγία Οικογένεια»(γύρω στο 1506-07) το οποίο ανήκει στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία και απεικονίζει έναν συλλογισμένο Ιωσήφ με τη Μαρία να κρατά το βρέφος Χριστό, τοποθετημένο σε ένα εσωτερικό με ένα τοπίο στο βάθος. Η εικόνα αποκτήθηκε από τη Μεγάλη Αικατερίνη το 1772. Σύμφωνα με την Πινακοθήκη η επιλογή για την απόσυρση του αιτήματος δανεισμού είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει προκύψει λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία  και ουδεμία σχέση έχει με την απόφαση του Ερμιτάζ να ζητήσει την επιστροφή έργων τέχνης από τη συλλογή του που έχει στείλει ως δάνεια σε εκθέσεις στην Ευρώπη.

Η γκαλερί του Λονδίνου διευκρίνισε ότι η συμφωνία με το Κρατικό Ερμιτάζ ακυρώθηκε μια εβδομάδα πριν το μουσείο της Αγίας Πετρούπολης ανακαλέσει αρκετά έργα από δύο μουσεία του Μιλάνου. Άλλωστε, στο ζήτημα δανεισμού έργων τέχνης στη συγκεκριμένη περίοδο, φαίνεται να συμφωνούν τόσο η ρωσική όσο και η βρετανική κυβέρνηση: ότι δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρχουν διεθνείς δανεισμοί μεταξύ Ρωσίας και Δύσης όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι το Ερμιτάζ είναι ένα κρατικό μουσείο και το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας ζήτησε προ ημερών να σταματήσει τα δάνεια και να ανακαλέσει έργα τέχνης που έχουν παραχωρηθεί ως δάνεια σε εκθέσεις για λόγους ασφαλείας.

Η φιλόδοξη έκθεση “Ραφαήλ” της Εθνικής Πινακοθήκης επρόκειτο αρχικά να ανοίξει τον Οκτώβριο του 2020, αλλά καθυστέρησε λόγω του Covid-19. Τώρα έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει από τις 9 Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου. Η Εθνική Πινακοθήκη σκοπεύει να παρουσιάσει 17 πίνακες από διεθνείς δανειστές (μαζί με αυτούς από συλλογές του Ηνωμένου Βασιλείου), με 8 να προέρχονται από την Ιταλία, 4 από τη Γαλλία, 3 από τις ΗΠΑ και 2 από Γερμανία.

Σχετικά με το θέμα:

ΤΟ ΕΡΜΙΤΑΖ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΤΙΤΣΙΑΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΑΤΣΟ ΡΕΑΛΕ