ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη

Δεν χάνει ευκαιρία να εμφανιστεί καθημερινά, και όχι μία φορά, η υπουργός Πολιτισμού, με δηλώσεις για οτιδήποτε προκύψει στον κρατικό πολιτιστικό χώρο. Ειδικά δε με το άνοιγμα των μουσείων στις 14 του μήνα, μέχρι κι ένα ολιγόλεπτο, άνευ αξιώσεων βίντεο δημοσιοϋπαληλικής αισθητικής, ετοίμασε, με δική της αφήγηση μάλιστα, περί του ασφαλούς ανοίγματος και της ετοιμότητας των χώρων. «Για τους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες απ΄όλο τον κόσμο» που η κυβέρνηση αναμένει πως και πως. Λες και όλοι αυτοί – οι του κόσμου- περιμένουν να διαβάσουν τις δηλώσεις της ή να δουν το βίντεο στα ελληνικά για να πεισθούν και να έρθουν.

Η δυναμική, όμως, της έναρξης της τουριστικής περιόδου, όπως αναφέρει στις δηλώσεις της η υπουργός, δεν υποστηρίζεται, απ΄ότι φαίνεται από τα ίδια τα μουσεία τα οποία απαξιούν να ενημερώσουν στις ιστοδελίδες τους ότι ανοίγουν στις 14 του μήνα, ότι μας περιμένουν κι ότι έχουν ετοιμαστεί για την ασφάλεια τη δική τους και τη δική μας. Καμία ανακοίνωση σαν κι αυτές που διαβάζουμε στους αντίστοιχους «ξένους» ιστότοπους δεν είδαμε μέχρι τώρα για το επικείμενο άνοιγμα: πώς κάνουμε κράτηση εισιτήριων, πόσο χρόνο πριν, τί απαιτείται να έχουμε μαζί μας για την είσοδό μας (τεστ, απόδειξη εμβολιασμού). Αντί όλων αυτών, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας ενημερώνει ακόμα και σήμερα ότι παραμένει κλειστό, ενώ της Ακρόπολης και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δεν αναφέρει τίποτα- ούτε ότι υπήρξε κλειστό, μήτε ότι θ΄ανοίξει. Όσον αφορά δε την καινούργια περίλαμπρη και απαστράπτουσα Εθνική Πινακοθήκη, αυτή μας υποδέχεται στον ιστότοπό της με το θέμα «Η άγνωστη σειρά Βιετνάμ του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, 1965-1969”. Φαίνεται ότι οι διευθύνοντες/σες αγνοούν την αναζήτηση στον ιστότοπο που κάνουν όσοι πρόκεται να επισκεφτούν ένα μουσείο για να πληροφορηθούν χρήσιμες πληροφορίες (διεύθυνση, ώρες λειτουργίας κλπ) πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μέτρα προστασίας και ασφάλειας της υγείας.

Έτσι είναι όταν η λειτουργία σου, η δουλειά σου, δεν εξαρτάται από την είσοδο, το ταμείο, την προσέλευση του κοινού. Πόσο μάλλον από τις πωλήσεις των αναμνηστικών. Ή έστω και από αυτά. Έτσι είναι όταν οι άλλοι τομείς του πολιτισμού κατέρρευσαν πάνω από ένα χρόνο τώρα, η ανεργία χτύπησε κόκκινο, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, αλλά εσύ κάθε 15νθήμερο βλέπεις τη μισθοδοσία στο τραπεζικό λογαριασμό χωρίς την παραμικρή περικοπή. Ο υπέροχος κόσμος των δημοσίων υπαλλήλων του κρατικού πολιτισμού! Το είπε άλλωστε και ο υφυπουργός κ. Ν.Γιατρομανωλάκης αναφερόμενος στο άνοιγμα των μουσείων: «δεν υπάρχει συνεχής ροή του κόσμου και είναι ασφαλή» γι’ αυτό και «έχουν προτεραιότητα στο άνοιγμα».

 

Video