ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΓΙΟΥΧΑ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 62ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη 6/11/21

Τα κόκκινα χαλιά θέλουν κι επιδέξια σμόκιν. Τουαλέτες υψηλής ραπτικής. Όχι ελβιέλες, μακό μπλουζάκια κι ένα σακάκι του σορού με το κουμπί δεμένο σφιχτά, μήτε “maxi” φορέματα –κακές απομιμήσεις της δεκαετίας του ’70- αγορασμένα από τους  «νεωτερισμούς» της γειτονιάς στην Άνω Πόλη.

Δεν είναι ένα ευρωπαϊκό φεστιβάλ κινηματογράφου αυτό της Θεσσαλονίκης – δεν υπήρξε ποτέ άλλωστε. Κάθε προσπάθεια να το περάσουν έτσι στην κοινή γνώμη οι διοργανωτές του μόνο τον βαλκανικό επαρχιωτισμό δείχνει και τίποτα περισσότερο. Το επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά η έναρξη το βράδυ της Πέμπτης(4/11/21) στον ιστορικό κινηματογράφο «Ολύμπιον» της οδού Αριστοτέλους, το αποτύπωσαν οι φωτογραφίες, τα βίντεο με την παρέλαση των «επισήμων» τοπικών και αθηναϊκών αρχών της έρμης εξουσίας.

Ο επαρχιωτικός κρατισμός σε όλο του το μεγαλείο και επί κόκκινης… μοκέτας

Από τις ανταποκρίσεις που διαβάσαμε για την τελετή έναρξη μόνο η «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Χλιαρή έναρξη, με γιούχα»(Νόρα Ράλλη) προσεγγίζει την πραγματικότητα και την ατμόσφαιρα της αίθουσας. Τα άλλα ΜΜΕ, φανατικοί υποστηρικές πλέον κάθε κρατικής και ιδρυματικής πολιτιστικής εκδήλωσης, καταγράφουν τη «συγκινητική έναρξη» –δύο χρόνια μετά- λόγω της φυσικής παρουσίας, μιλούν για «επιτυχίες και μεγαλεία» αναφέροντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις περισπούδαστες, φλύαρες και απωθητικές ομιλίες των «έρημων κι απρόσωπων» εκπροσώπων της επί σκηνής κυβερνητικής παρέλασης. Αρκεί η αναφορά και μόνο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη ο οποίος δίνοντας το λόγο στην νεοδιορισμένη πρόεδρο του ΔΣ του Φεστιβάλ  Ελευθερία Θανούλη (καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου στο ΑΠΘ) είπε ότι αυτό γίνεται «κατ’ εξαίρεση καθώς για πρώτη φορά στη θέση αυτή είναι γυναίκα.»! Αρκεί όμως και η ομιλία της γυναίκας στην οποία ακούστηκαν όλες οι πτώσεις της προσωπικης αντωνυμίας «εγώ»:

«Ως φοιτήτρια, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις μάχες που έδινα σώμα με σώμα έξω στην είσοδο, για να καταφέρω να τρυπώσω στον δεύτερο εξώστη και να παρακολουθήσω με τους φίλους μου την ταινία της έναρξης, ενώ ήταν πάλι εδώ, σε μια τελετή έναρξης πριν 18 χρόνια, όταν άκουσα από το στόμα του Ευάγγελου Βενιζέλου την εξαγγελία για την ίδρυση του τμήματος κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκεί όπου έμελλε να χτίσω την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία».

Προφανώς, μετά απ’ αυτή την εξομολόγιση άρχισαν τα βαθιά χασμουρητά του κοινού της επίσημης τελετής που άλλη ώρα περίμενε την έναρξη κι άλλη έγινε, λόγω της καθυστερημένης άφιξης των επισήμων. Αποτέλεσμα η υποτονική αντίδραση στην εμφάνιση επί σκηνής –πάντα- του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος, μάλιστα, σχολίασε :

«κάπως χλιαρούς σας άκουσα»

για να πάρει την απάντηση από τον Α’ εξώστη:

«Να πας στο Survivor αν θες κι άλλο

 

Με πληροφορίες από την “Εφημερίδα των Συντακτών”