ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ LOCKDOWN

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 22/11/21

Μουσεία και άλλοι πολιτιστικοί χώροι στην Αυστρία κλείνουν από σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, καθώς η χώρα γίνεται η πρώτη στην Ευρώπη που επιστρέφει σε πλήρες lockdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid.

“Η οικονομική βοήθεια για τον τομέα του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων μη κερδοσκοπικών φορέων και καλλιτεχνών, θα επεκταθεί και θα αυξηθεί”, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή η Andrea Mayer, υφυπουργός Τέχνης και Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντας τον πιθανό αντίκτυπο του lockdown στον πολιτιστικό τομέα της χώρας «άλλη μια οπισθοδρόμηση που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Η χρηματοδότηση για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προβλέπει επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ και θα επεκταθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η οικονομική βοήθεια για καλλιτέχνες στο πλαίσιο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Αυστρίας έχει επίσης επεκταθεί τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με το συνολικό ταμείο συγκεντρώθηκε σε 170 εκατομμύρια ευρώ. Και κάθε αιτών θα μπορεί να ζητήσει έως και 1.000 ευρώ κατά τους μήνες του lockdown.

Από σήμερα, οι αυστριακοί εργάζονται από το σπίτι και οι μη απαραίτητοι χώροι – εστιατόρια, πολιτιστικοί χώροι και εκδηλώσεις – αναστέλουν τη λειτουργία τους. Τα σχολεία επιστρέφουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η αναθεώρηση των μέτρων του lockdown θα πραγματοποιηθεί μετά από δέκα ημέρες και ο καγκελάριος διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι οι περιορισμοί στους εμβολιασμένους θα αρθούν μετά τις 13 Δεκεμβρίου.

Άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και η Γερμανία, εντείνουν επίσης τους περιορισμούς τους σε μη εμβολιασμένα άτομα ως απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, επιτρέποντας μόνο σε όσους έχουν λάβει πλήρη δόση του εμβολίου ή έχουν αναρρώσει από ο ιός να πηγαίνουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, εστιατόρια και αθλητικές εκδηλώσεις. Η Γερμανία έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να εφαρμοστεί πλήρες lockdown και εκεί για να περιοριστούν τα αυξανόμενα κρούσματα.