ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyte

Καθώς πλησιάζουμε ένα σημαντικό σημείο καμπής στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, στα ηλεκτροκίνητα αντί για μηχανές εσωτερικής καύσης, το μουσείο V&A (Victoria & Albert) του Λονδίνου παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο  Cars: Accelerating the Modern World και εξετάζει  το ρόλο του αυτοκινήτου στη διαμόρφωση του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα, καθώς και πώς αυτό λειτούργησε ως κινητήρια δύναμη και επιτάχυνε τον ρυθμό των αλλαγών τον περασμένο αιώνα.

Παρά τη σύντομη 130ετή ιστορία του, το αυτοκίνητο έχει γίνει μια από τις πιο αγαπημένες, αμφισβητούμενες και σημαντικές καινοτομίες στον κόσμο. Έφερε επανάσταση στη βιομηχανική παραγωγή (γραμμή παραγωγής -Ford T- όπου ο κάθε εργαζόμενος εκτελεί μία συγκεκριμένη εργασία), μεταμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε, άλλαξε για πάντα τις πόλεις, το περιβάλλον και τις οικονομίες μας.

Η έκθεση συγκεντρώνει 15 διαφορετικά αυτοκίνητα για να αφηγηθεί εξαιρετικές ιστορίες σχετικά με το σχεδιασμό και τον αντίκτυπο του αυτοκινήτου στον ευρύτερο κόσμο. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται  το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που υπάρχει ( Patent-Motorwagen No. 3, Karl Benz, 1888), ένα αυτόνομο ιπτάμενο αυτοκίνητο, ένας μετασχηματισμένος χαμηλός αναβάτης και ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο της δεκαετίας του 1950. Πολλά από τα αυτοκίνητα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εμφάνισή τους συνδυάζεται μοναδικά με μια ποικίλη συλλογή προϊόντων, μόδας, γραφικών, φωτογραφίας και ταινιών, προκειμένου να συνδέσει το αυτοκίνητο με ευρύτερη επιρροή στη κοινωνία και τη  δημόσια ζωή.

Καθώς βρισκόμαστε σε ένα νέο σημείο καμπής στον σχεδιασμό της κινητικότητας, η έκθεση αυτή λειτουργεί ως ένα look-back-to-look-forward – για να κατανοήσουμε τα λάθη του παρελθόντος, τα επιτεύγματά μας και  να φανταστούμε καλύτερα πώς θέλουμε να κινηθούμε στο μέλλον.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρία τμήματα:

Πηγαίνοντας γρήγορα

Το «Going Fast» ανοίγει την έκθεση εξερευνώντας το ρόλο του αυτοκινήτου στη φαντασία ενός απελευθερωμένου μελλοντικού κόσμου και ως σύμβολο της τεχνολογικής προόδου. Εξετάζει πώς η ώθηση για να πάμε πιο γρήγορα ώθησε όχι μόνο το σχεδιασμό των αυτοκινήτων, αλλά διαμόρφωσε και την οπτική κουλτούρα και αισθητική που κυριάρχησε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Η ενότητα τελειώνει εξετάζοντας την ένταση μεταξύ δύο αντίθετων δυνάμεων – την επιθυμία για τη συγκίνηση της ταχύτητας και την επιτακτική ανάγκη ασφάλειας.

Κάνοντας περισσότερα

Το “Making More” διερευνά το αυτοκίνητο ως το αρχέτυπο της σύγχρονης κατασκευής – το αντικείμενο που ανέπτυξε τον σύγχρονο καταναλωτισμό και μετέτρεψε  τις εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων σε παγκόσμια δύναμη. Ξεκινώντας από την πρώτη γραμμή συναρμολόγησης της Henry Ford, αυτή η ενότητα εξετάζει την τεράστια επιρροή που είχε η κατασκευή αυτοκινήτων στη διαμόρφωση των τρόπων που σκεφτόμαστε για την εργασία και την παραγωγή: από τον σχεδιασμό των αυτοκινήτων έως τις πρώιμες πολιτιστικές εορταστικές εκδηλώσεις μαζικής παραγωγής και αυτοματοποίησης. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν  για να πουληθούν τα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής βοήθησαν να εμπνεύσουν μια νέα καταναλωτική κοινωνία, χρησιμοποιώντας ανανεωμένα  μοντέλα, χρωματικές σειρές και θεαματικές εκδηλώσεις και μάρκετινγκ κάθε χρόνο, για να μετατρέψουν τα αυτοκίνητα από χρηστικές μηχανές σε αντικείμενα επιθυμίας.

Διαμόρφωση χώρου

Το ‘Shaping Space’ ερευνά την εκτεταμένη επίδραση του αυτοκινήτου στα τοπία του κόσμου και στις προσπάθειες οικοδόμησης του έθνους. Εξετάζει πώς το αυτοκίνητο ενέπνευσε την ανάπτυξη και αργότερα την εξάρτηση από μια παγκόσμια πετρελαϊκή οικονομία, δημιουργώντας τεράστια τοπία εξόρυξης και επιταχύνοντας  την κλιματική αλλαγή  με τη σειρά του. Ακολουθεί η εξέταση διαφόρων προσπαθειών για την εξεύρεση περιβαλλοντικών εναλλακτικών λύσεων και τα τοπία εξόρυξης λιθίου που θα κυριαρχήσουν στη νέα ηλεκτρική οικονομία. Αναφέρεται επίσης στον αντίκτυπο που έχει το αυτοκίνητο στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των εθνικών κρατών, από τα προγράμματα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων έως τη νομοθεσία  ιδιοκτησίας αυτοκινήτων και τις πολυπλοκότητες και τις αντιφάσεις που έχει φέρει η παγκοσμιοποίηση στη βιομηχανία.

23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 – 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Victoria and Albert Museum

Cromwell Road, London, SW7 2RL