ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ: Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΜΠΑΡΟΚ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Aνοίγει τελικά στις 3 Οκτωβρίου, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, η έκθεση για τη φημισμένη ζωγράφο Artemisia Gentileschi (1593–1654 ή μεταγενέστερα) που έδρασε στο διάστημα της μπαρόκ περιόδου στην Ιταλία. Για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη μονογραφία θα επιχειρήσει να διερευνήσει το έργο της Artemisia Gentileschi η οποία, σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν γίνονταν εύκολα δεκτές στους καλλιτεχνικούς κύκλους εκείνη κατάφερε να αναπτύξει μια πορεία 40 και πλέον χρόνων,  να αποκτήσει φήμη και θαυμασμό σε όλη την Ευρώπη και να προσμετρά κορυφαίους ηγέτες ως προστάτες της.

Αφορμή για την έκθεση είναι η απόκτηση από την Εθνική Πινακοθήκη της Αυτοπροσωπογραφίας της Αρτεμισίας ως «Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας» (περίπου 1615-1717), το πρώτο έργο της καλλιτέχνιδας που εισέρχεται σε δημόσια συλλογή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Ακαδημία των Καλλιτεχνών στη Φλωρεντία, με πολλούς θαυμαστές στη διάρκεια της ζωής της, η Αρτεμισία ανακαλύφθηκε ουσιαστικά τον 20ο αιώνα. Ορισμένα στοιχεία της βιογραφίας της – ιδίως ο βιασμός της ως νεαρή γυναίκα και τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε – μερικές φορές επισκίασαν τις συζητήσεις για τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα, αλλά σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο προικισμένους ζωγράφους της ιταλικής μπαρόκ περιόδου. Συχνά με ηρωικά γυναικεία θέματα, οι πίνακές της προορίζονταν κυρίως για ιδιώτες πελάτες. Σήμερα αναγνωρίζονται για τη δραματική τους δύναμη και πρωτοτυπία, καθιστώντας την Αρτεμισία έναν από τους πιο συναρπαστικούς αφηγητές της εποχής της. Η τέχνη και η ζωή της συνεχίζουν να εμπνέουν μυθιστορήματα, ταινίες, ντοκιμαντέρ, μουσικές και θεατρικές παραγωγές.

Η έκθεση «Artemisia» θα παρουσιάσει μια εξαιρετικά επιλεκτική έρευνα για την καριέρα της μέσα από  περίπου τριάντα έργα της που προέρχονται από δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, μαζί με επιστολές και σύγχρονα έγγραφα.

Ο κατάλογος της έκθεσης παρέχει στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα της,  μια συζήτηση για την προσωπική και καλλιτεχνική της σχέση με τον πατέρα της, περίληψη κειμένων κριτικής  και μια επισκόπηση των προσεγγίσεων στο έργο της Αρτεμισίας από την ανακάλυψή της από φεμινίστριες ιστορικούς τέχνης πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, μια πιο προσωπική εικόνα της ζωγράφου μέσω των επιστολών της, μια συζήτηση για την αυτοπροσωπογραφία της καλλιτέχνιδας στο έργο της  και ένα δοκίμιο αφιερωμένο στην τεχνική της ζωγραφικής.