ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 14/3/22

Με ομόφωνη –τί άλλο;- θετική γνωμοδότηση τοποθετήθηκε το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ επί των προδιαγραφών του “Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίου” για την αναβάθμιση, υπόγεια επέκταση και λειτουργική διασύνδεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) με το «Acropole Acros”.

Πρόκειται για τον “αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών” που θα διοργανώσει το ΥΠΠΟΑ με στόχο τη συνολική αναβάθμιση, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος κτηριακού συγκροτήματος του ΕΑΜ όπως προβλέπεται από την αντίστοιχη μελέτη ανάπλασης του μουσείου και της ευρύτερης περιοχής, που έφερε χτες στο φως, η “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Η μελέτη έγινε με δωρεά στο ΥΠΠΟΑ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παραδόθηκε στο υπουργείο το 2020 και προβλέπει: προϋπολογισμό 290 εκ. ευρώ, τη μετατροπή του μουσείου σε ΝΠΔΔ ως προαπαιτούμενο, αύξηση των εκθεσιακών χώρων κατά 30% (συνολικά 11.452 τ.μ.), κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ 12.000τ.μ. και χρόνο εκτέλεσης του έργου τα έξι χρόνια. Η σύνταξη της μελέτης πραγματοποιήθηκε από την AEA Consulting LLC – εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή σχεδίων στρατηγικού σχεδιασμού για πολιτιστικά έργα και συνεργάζεται με το Ίδρυμα Νιάρχος.

Οι προδιαγραφές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στηρίζονται στην ανωτέρω μελέτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ προβλέπεται:

-το ΕΑΜ να ενισχύσει την ταυτότητά του και να αποκτήσει εμβληματικό ρόλο για τα επόμενα χρόνια,

-να συνδεθεί με το “Ακροπόλ”

-να διερευνηθεί η δυνατότητα επικοινωνίας με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)

-να καθοριστεί η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο, απ’ όπου και θα γίνει η πρώτη επιλογή των υποψηφίων, ζητείται η ανάπτυξη προτάσεων αρχιτεκτονικού προσχεδίου με αντικείμενο την υπόγεια επέκταση του Μουσείου, την αναδιοργάνωση των χώρων του υφιστάμενου κτηριακού συγκροτήματος του ΕΑΜ, ώστε να διαμορφωθεί ένα λειτουργικά ενιαίο Μουσείο. Παράλληλα, να εξευρεθεί ο τρόπος διασύνδεσης του Μουσείου με το κτήριο του Ακροπόλ, στο οποίο προγραμματίζεται η λειτουργία του «Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας». Ζητούμενο είναι και η διερεύνηση δυνατότητας για μελλοντική επικοινωνία με το ΕΜΠ.

Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν από πρώτο στάδιο αξιολόγησης θα κληθούν να υποβάλουν οικονομοτεχνικές προτάσεις για τον προϋπολογισμό του έργου. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το κτηριολογικό πρόγραμμα, όπως έχει εγκριθεί πριν ένα περίπου μήνα από το ΥΠΠΟΑ, σε ό,τι αφορά στις συνολικές απαιτούμενες επιφάνειες, έχοντας όμως τη δυνατότητα της, κατά την κρίση τους, επιλογής, σχετικά με τη χωροθέτηση των χρήσεων κάθε λειτουργικού τμήματος στο υφιστάμενο ή στο νέο υπόγειο κτήριο. Από περιβαλλοντικής άποψης, οι προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης του υφιστάμενου ιστορικού κελύφους, αλλά και την αναβάθμιση των υφιστάμενων αίθριων του κτιριακού συγκροτήματος.

Υπόγεια επέκταση

Ισότιμη συνιστώσα στις προτάσεις είναι και ο ανασχεδιασμός του κήπου. Η υπόγεια επέκταση του ΕΑΜ προβλέπεται να κατασκευαστεί κάτω από τον κήπο. Ο σχεδιασμός της εισόδου αποτελεί βασική αρχιτεκτονική πρόκληση, καθώς αναζητούνται προτάσεις που θα επιλύουν, με πρωτότυπο τρόπο, τη σύνδεση του υφιστάμενου κτιριακού συγκροτήματος με το νέο υπόγειο κτίριο, αλλά και με το “Ακροπόλ”, ενώ ταυτόχρονα να αναβαθμίζουν αισθητικά τον κήπο του Μουσείου δημιουργώντας ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο.

Στόχος είναι ο κήπος του Μουσείου να αποτελεί έναν ανοικτό χώρο αναψυχής και ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Κατευθυντήριες αρχές (σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ)

  1. Καθιέρωση του κτιριακού συγκροτήματος του Μουσείου, ως μοναδικού τοπόσημου για τον εγγύς αστικό ιστό, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
  2. Ανάδειξη του Μουσείου σε ελκυστικό και φιλόξενο προορισμό για κατοίκους και επισκέπτες.
  3. Αξιοποίηση των μοναδικών Συλλογών του Μουσείου για σύγχρονους τρόπους οργάνωσης των διευρυμένων εκθεσιακών του χώρων, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου Μουσείου του 21ου αιώνα.
  4. Έμφαση στη διασύνδεση του Μουσείου με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο και τη γειτονιά.
  5. Προσέγγιση μιας ορθολογικής οικονομικής πρότασης.