ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 20/4/22

Aγάλματα, γλυπτά, τάφους και τμήματα ενός αυθεντικού τέμπλου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, έφερε στο φως η αρχαιολογική ανασκαφή που έγινε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Τα ευρήματα βρέθηκαν σε βάθος μόλις 10-15 εκατ. κάτω από τις πλάκες του δαπέδου και περιλαμβάνουν αρχαίους τάφους από τον Μεσαίωνα και μια σαρκοφάγο σε σχήμα ανθρώπινου σώματος.

Η ανακάλυψη έγινε από το εθνικό αρχαιολογικό ινστιτούτο της Γαλλίας Inrap όταν μια ομάδα του ινστιτούτο ανέλαβε να πραγματοποιήσει μία «σωστική ανασκαφή» κάτω από ένα τμήμα του δαπέδου του καθεδρικού ναού, στο διάσημα μεταξύ Φεβρουαρίου – Απριλίου, πριν από την κατασκευή ενός ικριώματος βάρους 600 τόνων και ύψους 100 μέτρων για την ανακατασκευή του κωδωνοστασίου του μνημείου.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που ήρθαν στο φως είναι ένα γλυπτό ανδρικού κεφαλιού που πιστεύεται ότι αναπαριστά τον Ιησού σκαλισμένο σε πέτρα. Ένα άλλο τμήμα από το περίτεχνο τέμπλο που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, δείχνει ένα μνημείο γοτθικού ρυθμού. Η σαρκοφάγος χρονολογείται στον 14ο αιώνα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει τη σορό ανώτατου εκκλησιαστικού στελέχους.