ΑΡΧΑΙΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΛΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Πέντε σπάνια, αργυρά νομίσματα, τα οποία επρόκειτο να δημοπρατηθούν σε οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα.

Τρία από αυτά είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα και επαναπατρίστηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 από το Μόναχο. Πρόκειται για έναν στατήρα Λίνδου του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ., ένα οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, με χρονολογία κοπής γύρω στα 480-460 π.Χ., και έναν στατήρα Ήλιδας του 328 π.Χ. περίπου. Τα νομίσματα παραδόθηκαν από τις βαυαρικές αστυνομικές Αρχές στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, επέστρεψαν στην Αθήνα και φυλάσσονται στο Νομισματικό Μουσείο, το οποίο προχώρησε στην ταύτισή τους.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 επέστρεψαν δύο ακόμη αργυρών νομισμάτων από τη Ζυρίχη: ένα τετράδραχμο Αθηνών «Νέας Τεχνοτροπίας», με χρονολογία κοπής το 136 π.Χ., και ένα τετράδραχμο Πτολεμαίου Δ΄ Φιλοπάτορα νομισματοκοπείου Σιδώνας, με χρονολογία κοπής περί τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Τα δύο νομίσματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Ο επαναπατρισμός των νομισμάτων συνδέεται με την εξάρθρωση, τον Οκτώβριο του 2016, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα την Ελλάδα και διασυνδέσεις σε άλλες χώρες και σχετιζόταν με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Στην Ελλάδα είχαν κατασχεθεί από συλλήψεις των εμπλεκομένων 126 αρχαία αντικείμενα και 2.024 νομίσματα. Το Μάρτιο του 2017 επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 33 αγγεία Μυκηναϊκής εποχής, 600 αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαία αντικείμενα διαφόρων εποχών, τα οποία οι αρχαιοκάπηλοι είχαν εξάγει παράνομα από τη χώρα.