ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Επαναλαμβάνεται έως τις 27 Οκτωβρίου, στην Κενρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε” σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου και μουσική διασκευή και ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού στη μουσική που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις όταν πρωτοανέβηκε το 1961, από τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ, στο Θέατρο Αθηνών.

“Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό” έγραψε τότε σε σημειωμά του ο συνθέτης.”Είναι οι άνθρωποι: εσείς κι εγώ.Είναι οι γυναίκες που μας ρωτούν…Είναι τα παιδιά, που μας κοιτούν. Έτσι που εσείς, καθώς κι εγώ, αφήνουμε την ώρα να πηγαίνει μόνη της. Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό.Είναι οι άνθρωποι: εσείς κι εγώ.Είναι η αδακρισία σας στη μοναξιά μας, είναι η αναπρονή σας στη σιωπή μας. Τέλος, είναι η αγάπη σας για μας…”

“Πρόκειται για ένα απόλυτο έργο θεάτρου εν θεάτρω (ή μάλλον θεάτρου εν θεάτρω εν θεάτρω), το οποίο τολμώ να χαρακτηρίσω ως το “κρυφό αριστούργημα του Πιραντέλλο”. Κρυφό και υπό την έννοια ότι μια πρώτη ανάγνωσή του δεν αποκαλύπτει εύκολα τη δύναμή του, κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι οι χαρακτήρες του – εν μέρει και η δράση του – δεν έχουν ολοκληρωθεί από τον Πιραντέλλο,καθώς θα προκύψουν στην ουσία από τους ερμηνευτές της εκάστοτε παρουσίασής του. Οι ηθοποιοί θα υποδυθούν πρώτα τον εαυτό τους  και μόνο αργότερα τους ήρωες της μυθοπλασίας που βασίζεται στο διήγημα του Πιραντέλλο “Λεονάρ’ αντίο”πάνω στο οποίο θα αυτοσχεδιάσουν μέσα από μια οδυνηρή διαδικασία, ικανή να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο”. (απόσπασμα από το σημείωμα του σκηνοθέτη Δ. Μαυρίκιου στο πρόγραμμα της παράστασης).

Το “Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε” γράφτηκε στη διάρκεια της παραμονής του συγγραφέα στο Βερολίνο, στη δεκαετία του ’20 και παραπέμπει στο θεατρικό είδος της κομέντια ντελ’ άρτε που ανθούσε στην Ιταλία κατά τον 16ο και 17ο αιώνα. Η έμφαση δεν βρίσκεται σε κάποιο ρεαλιστικό συμβάν, αλλά στην ψευδαίσθηση που δημιουργούν οι ηθοποιοί και η οποία εκτίθεται σε κοινή θέα.