ΚΕΙΜΕΝΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Κείμενα φιλελλήνων, που έλαβαν μέρος στον Αγώνα στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων, καθώς και φιλελληνικών φυλλαδίων που εκδόθηκαν στην Ευρώπη και στην Αμερική για την υποστήριξη της Ελληνικής Επανάστασης, θα εκδώσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821

Στόχος είναι να παρουσιασθούν στο κοινό  φιλελληνικά κείμενα (γαλλικά, γερμανικά, ελβετικά, αγγλικά, αμερικανικά κ.λπ.), σε σύγχρονη ελληνική μετάφραση, τα οποία θα  αποτελέσουν δείγματα αντιπροσωπευτικής εικόνας του φιλελληνισμού που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη και στην Αμερική κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Ορισμένα από αυτά μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Η παρουσίαση  της σειράς ξεκινά με τρεις τόμους που περιλαμβάνουν τα μεταφρασμένα έργα των Γάλλων φιλελλήνων René de Chateaubriand, Olivier Voutier και Claude Denis Raffenel. Οι εκδόσεις θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18.30, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13). Θα μιλήσουν: Ειρήνη Αποστόλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Γαλλικού Πολιτισμού, ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας, ΕΚΠΑ, Άννα Καρακατσούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Πολιτισμού της Ευρώπης και της Ελλάδας των Νεωτέρων Χρόνων, ΕΚΠΑ.

Το Υπόμνημα περί της Ελλάδας του Γάλλου φιλέλληνα René de Chateaubriand (1768-1848), ηγετικού μέλους της Φιλελληνικής Επιτροπής του Παρισιού, δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1825  (Note sur la Grece par M. le Vicomte de Chateaubriand member d’une Société en faveur des Grecs) σε πολλαπλές γαλλικές εκδόσεις και μεταφράστηκε στη συνέχεια στα ισπανικά, στα ιταλικά, στα γερμανικά και στα ελληνικά (1825, 1826, 1860). Αποτελεί υπερασπιστικό μανιφέστο του ελληνικού αγώνα της ανεξαρτησίας, με το οποίο ο συγγραφέας καλεί τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις της Ευρώπης να ταχθούν υπέρ του ελληνικού ζητήματος και προτείνει την επίλυσή του μέσω της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Ο Γάλλος φιλέλληνας Olivier Voutier (1796-1877), ο οποίος είχε βρεθεί πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο στα 1820 και ήταν παρών κατά την ανεύρεση του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, παραιτήθηκε από το γαλλικό ναυτικό, προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα και να λάβει μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Τις αναμνήσεις του από τον πόλεμο περιγράφει στα Απομνημονεύματα που εκδόθηκαν το 1823 και μεταφράστηκαν πρώτη φορά στα ελληνικά στα 1957, σε μια εξαντλημένη σήμερα έκδοση.

Ο επίσης Γάλλος φιλέλληνας Claude Denis Raffenel (1797-1827) βρισκόταν στη Σμύρνη κατά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, και έγινε μάρτυρας φρικαλέων σκηνών εις βάρος του ελληνικού πληθυσμού. Μετά την επιστροφή στην πατρίδα του συνέγραψε μια σειρά έργων σχετικών με την Ελληνική Επανάσταση και την Ιστορία των νεότερων Ελλήνων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ Β΄ μέχρι το 1825, που μεταφράστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά στα 1861, σε μια δυσεύρετη σήμερα έκδοση.

Η μετάφραση των έργων των Voutier και Raffenel από την Ειρήνη Τζουρά ενισχύθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για εκδότες  (PAP) Jacqueline de Romilly-2017.

 

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18.30

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13)